Shahed-136: «Νεκροί στην Κριμαία οι Ιρανοί εκπαιδευτές των drones-καμικάζι που πήρε η Ρωσία»

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας (NSDC) επιβεβαίωσε την «εξουδετέρωση» των Ιρανών  που εκπαίδευαν τους Ρώσους πώς να πιλοτάρουν τα drones καμικάζι Shahed-136.

Σύμφωνα με τον The Guardian, ο επικεφαλής του NSDC Ολέκσι Ντανίλοφ έστειλε σαφές μήνυμα στους συμμάχους των Ρώσων κατακτητών, λέγοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις εξουδετέρωσαν στην Κριμαία τους Ιρανούς που βοήθησαν τους Ρώσους να χειριστούν τα drones Shahed-136.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός Τύπος έκανε λόγο για 10 Ιρανούς που σκοτώθηκαν στην Κριμαία. Ο Ολέκσι Ντανίλοφ κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ιρανική στρατιωτική παρουσία θα αποτελεί στόχο για την Ουκρανία.

«Βρίσκονταν στο έδαφός μας. Δεν τους καλέσαμε εδώ, και εάν συνεργαστούν με τρομοκράτες και συμμετάσχουν στην καταστροφή του έθνους μας, πρέπει να τους εξουδετερώσουμε», είπε ο επικεφαλής του NSDC.

Στις 20 Οκτωβρίου, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι Ιρανοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών έφτασαν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ειδικότερα, έγινε γνωστό ότι οι Ιρανοί εκπαίδευαν τους χειριστές των «υπαρχόντων UAV Shahed-136 και των UAV Arash-2».

Μάλιστα στις 28 Οκτωβρίου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε το ημερήσιο μήνυμά τους προς τους Ουκρανούς πολίτες, μπροστά σε ένα Shahed-136 που είχε καταρρίψει η Ουκρανική αεράμυνα, θέλοντας με αυτό τον τρόπο όχι μόνο να επιβεβαιώσει την χρήση των ιρανικών drone-καμικάζι από τον ρωσικό στρατό, αλλά και να δείξει ότι τα Shahed-136 που έσπειραν τον τρόμο στο Κίεβο και αλλού, δεν είναι ανίκητα.

Μια έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να καταστρέψουν ένα ρωσικό κέντρο διοίκησης και εκπαίδευσης με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία οι κατακτητές χρησιμοποιούν ευρέως για να χτυπήσουν τις πόλεις του Νότου.

Πηγή: unian.ua