Τουλάχιστον 28 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα από τις ισχυρές εκρήξεις που ακολούθησαν δύο επιδρομές μαχητικών της συμμαχίας Αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σε μια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών στη Σαναά, στην 27η ημέρα της εκστρατείας αεροπορικών επιδρομών τις οποίες διεξάγει.
Πάνω από 300 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις αυτές, που κάτοικοι της πρωτεύουσας της Υεμένης περιέγραψαν ως τις πιο ισχυρές από την έναρξη της εκστρατείας αεροπορικών πληγμάτων που εξαπολύθηκε για να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι σιίτες αντάρτες Χούτι και οι σύμμαχοί τους να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το σύνολο της επικράτειας της χώρας.
Ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι τελικά βαρύτερος, προειδοποίησε μια ιατρική πηγή, εξηγώντας ότι πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονταν σε σοβαρή κατάσταση. Ήταν αδύνατον νωρίς το απόγευμα χθες να πλησιάσει κανείς το σημείο όπου έγιναν οι επιδρομές καθώς η θερμότητα ήταν αφόρητη, μετέδωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η βάση που επλήγη βρίσκεται στο Φατζ Ατάν, σε έναν λόγο που επιβλέπει το νότιο τμήμα της Σαναά. Περίπου δέκα σπίτια γύρω από τη βάση καταστράφηκαν και ένα πρατήριο καυσίμων έπιασε φωτιά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
“Οι βομβαρδισμοί αυτοί έγιναν χωρίς να υπάρξει έγκαιρη προειδοποίηση, κατά ευθεία παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”, κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση Δράση κατά της Πείνας (Action contre la faim, ACF), τα γραφεία της οποίας υπέστησαν ζημιές.
Καθώς αναμένει τη συνέχιση των αεροπορικών επιδρομών, η ACF ανακοίνωσε την απόφασή της να “αναστείλει προσωρινά” τη δραστηριότητά της στη Σαναά.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Γιέμεν αλ Γιουμ επλήγη επίσης και τρεις εργαζόμενοι σε αυτό σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός δημοσιογράφου, σύμφωνα με μέλη σωστικών συνεργείων. Το δίκτυο διέκοψε το πρόγραμμά του.
Ζημιές υπέστη επίσης η πρεσβεία της Ινδονησίας και δύο διπλωμάτες τραυματίστηκαν ελαφρά, όπως ανακοίνωσε ο Ινδονήσιος υπουργός Εξωτερικών Ρέτνο Μαρσούντι, ο οποίος καταδίκασε “έντονα τον βομβαρδισμό” αυτό. Σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων, οι εκρήξεις έσπασαν παράθυρα, προκάλεσαν ζημιές σε κατοικίες και οχήματα.
Οι υπηρεσίες του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών δεν σταματούν να καταγγέλλουν το ανθρώπινο κόστος του πολέμου, καταμετρώντας σχεδόν χίλιους νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δυσκολεύονται να ανακουφίσουν τον πληθυσμό.
Η Oxfam, άλλη μια ΜΚΟ, κατήγγειλε χθες ότι μια από τις αεροπορικές επιδρομές έπληξε το περασμένο Σάββατο μία από τις αποθήκες της στη Σαάντα, το προπύργιο των Χούτι στη βόρεια Υεμένη.
Παράλληλα, ένα αεροσκάφος της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) παρέμενε αποκλεισμένο στη Σαναά χθες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της συμμαχίας των Αραβικών κρατών, ο οποίος απέδωσε το γεγονός αυτό στις “δυσκολίες” τις οποίες προκαλούν οι Χούτι, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης.
Οι Χούτι υποσχέθηκαν να δώσουν μάχη μέχρι τέλους εναντίον της “βάρβαρης επίθεσης” την οποία έχει εξαπολύσει η Σαουδική Αραβία, ωστόσο στις τάξεις του στρατοπέδου των ανταρτών έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ρήγματα.
Την Κυριακή, η στρατιωτική διοίκηση στην μεγαλύτερη επαρχία της Υεμένης ανακοίνωσε ότι 25.000 στρατιώτες τάσσονται υπέρ του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος έχει προσφύγει στη Σαουδική Αραβία, ενώ ένα τμήμα των ενόπλων δυνάμεων που ως προχθές μαχόταν στο πλευρό των Χούτι ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την έκκληση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός.
Χθες Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της εξόριστης κυβέρνησης της Υεμένης απέρριψε κάθε διαμεσολάβηση του Ιράν στη σύγκρουση και έκανε λόγο περί ενός “Αραβικού Σχέδιο Μάρσαλ” για την ανοικοδόμηση της χώρας όταν αποκατασταθεί η σταθερότητα. “Οποιαδήποτε προσπάθεια διαμεσολάβησης προερχόμενη από το Ιράν είναι απαράδεκτη καθώς το Ιράν εμπλέκεται στη σύγκρουση στην Υεμένη”, δήλωσε ο Ριάντ Γιασίν.
Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εξάλλου από τη Βηρυτό όπου βρισκόταν χθες κατήγγειλε μια “προσπάθεια αποσταθεροποίησης” της Υεμένης από το Ιράν και εξέφρασε την υποστήριξή του στη συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Το Ιράν αναγνωρίζει ότι προσφέρει υποστήριξη στους Χούτι, που ανήκουν στη σιιτική μειονότητα των Ζαϊδιτών, αλλά διαψεύδει ότι τους προμηθεύει με όπλα. Ο ηγέτης των σιιτών ανταρτών, ο Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι, απέρριψε και εκείνος προχθές Κυριακή τις κατηγορίες ότι το Ιράν προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη τους μαχητές του.
Οι αντάρτες έχουν καταλάβει τεράστιες εκτάσεις αφότου έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Σαναά τον Σεπτέμβριο του 2014, με τη βοήθεια στρατευμάτων πιστών στον Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, τον πρώην πρόεδρο της Υεμένης (1978-2012).
Πάντως την Κυριακή το κόμμα του πρώην προέδρου, το Λαϊκό Γενικό Κογκρέσο, χαιρέτισε την “απόφαση 2216” που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και απορρίπτουν οι Χούτι.
Η απόφαση αυτή καλεί τους Χούτι να αποσυρθούν από όλες τις περιοχές που έχουν καταλάβει και να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ τους επέβαλε εμπάργκο όπλων και κυρώσεις σε ηγετικά τους στελέχη. Το κόμμα του Σάλεχ εξέφρασε ακόμη την υποστήριξή του στην έκκληση του ΟΗΕ να κηρυχθεί εκεχειρία και να αρχίσει εκ νέου ο διάλογος στην Υεμένη για να επιτευχθεί μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης.
Χθες Δευτέρα, οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου διεμήνυσαν στον ΟΗΕ ότι δεν είναι δυνατή η κατάπαυση του πυρός εάν οι Χούτι δεν εφαρμόσουν την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ και δεν εγκαταλείψουν την εξουσία, σύμφωνα με τον Σαουδάραβα πρεσβευτή στον Οργανισμό.
Σε άλλες περιοχές της χώρας, οι επιδρομές και οι μάχες συνεχίζονται, ιδίως στον νότο.
Ένα αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε εξάλλου πέντε πρόσωπα τα οποία φέρονται να ανήκαν στην αλ Κάιντα στη Σάαντ, στην επαρχία Σάμπουα, πλήττοντας τα οχήματα στα οποία επέβαιναν. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι ακόμη ένας στρατιώτης της σκοτώθηκε προχθές Κυριακή από πυρά στα σύνορα με την Υεμένη, ο όγδοος από την 26η Μαρτίου.
Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι απέστειλε το αεροπλανοφόρο Theodore Roosevelt στην περιοχή για να “εγγυηθεί ότι οι θαλάσσιες οδοί ζωτικής σημασίας (…) στην περιοχή θα παραμείνουν ανοικτές και ασφαλείς”. Ακόμη, η Ουάσινγκτον “παρακολουθεί” μια ιρανική νηοπομπή η οποία ενδέχεται να κατευθύνεται στην Υεμένη, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.