Σιγουρα, όπως γράφει το δημοσίευμα, το να ανησυχεί κανείς για το αν μια σφαίρα, που είναι σχεδιασμένη για να σκοτώσει, είναι φιλική για το περιβαλλον ακουγεται μάλλον σαν ανέκδοτο και με το σύνηθες βρετανικό χιούμορ τονίζει ότι στο πεδίο της μάχης οι στρατιώτες μάλλον δεν ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές συνέπειες μια σφαίρας!
Ωστόσο οι στρατιώτες στις Σκανδιναβικές χώρες ανησυχούν τόσο πολύ για την ρυπανση που προκαλούν οι σφαιρες μολυβδου που αποφάσισαν να τις αντικαταστήσουν όλες με μη-τοξικές σφαίρες και οι κατασκευαστές ενθαρρύνουν και τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να κάνουν το ίδιο.
Το ερώτημα όμως ειναι εαν πραγματικά υπαρχει καποιος λόγος για ενα πεδίο μάχης χωρίς μόλυβδο.
Ο μόλυβδος είναι τοξικός και σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να περάσει από τα σκοπευτήρια στα υπόγεια ύδατα και ώς αποτέλεσμα η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος παρέχει κατευθυντήριες γραμμές για τα σκοπευτήρια για να αποφευχθεί η μόλυνση μολύβδου.
Έχουν υπάρξει επίσης ανησυχίες ότι τα αέρια που εκπέμπονται κατά τη διάρκεια της μάχης ή της εκπαιδευσης δεν κανουν καλό στην υγεία των στρατιωτών, κυρίως στις γυναίκες που βρίσκοναι σε ηλικία τεκνοποίησης. 5% των στρατιωτών της Σουηδίας είναι γυναίκες.
Με αυτή την έρευνα ώς αφορμή, το 1995 η σουηδική κυβέρνηση ζήτησε εναλλακτικά πυρομαχικά. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τα πρώτα πυρομαχικά χωρίς μόλυβδο παραδόθηκαν στον στρατό. Από τότε η Σουηδική εταιρία Nammo έχει κατασκευάσει 360 εκατομμύρια μη τοξικές και φιλικές προς το περιβάλλον σφαίρες.
Αλλά η εισαγωγή της αμόλυβδης σφαίρας δεν ήταν χωρίς προβλήματα. Το 2009 οι στρατιώτες του νορβηγικού στρατού άρχισαν να αναφέρουν πυρετό, πονοκεφάλους και πόνους στις αρθρώσεις μετά τη χρήση της κανουργιας σφαίρας με καινουργια τουφέκια, και αναγκάστηκαν να επανέλθουν στα παλιά τους πυρομαχικά.
Η έρευνα έδειξε ότι ο συνδυασμός των νέων σφαίρων με τα καινούργια όπλα προκαλούσε αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αμμωνίας και υδροκυάνιου. Μετά απο αυτό υπήρξε ένας πλήρης επανασχεδιασμός και σύμφωνα με πληροφορίες τα προβλήματα έχουν πλέον λυθεί.
ΠΗΓΗ- BBC