Σεβεροντονέτσκ: Ανελέητος ρωσικός βομβαρδισμός – Ισοπεδώνεται η πόλη – Παραμένει σε ουκρανικά χέρια

Όλες της τις δυνάμεις στη μάχη για να καταλάβει το Ντονμπάς, ισοπεδώνοντας το Σεβεροντονέτσκ, φαίνεται πως έχει ρίξει η Ρωσία, αν και τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής της μάλλον είναι αμφίβολα.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, επικαλούμενος δημοσιογράφους του Reuters που βρίσκονται στην περιοχή, οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονταν την Κυριακή στη ρωσική επίθεση στο Σεβεροντονέτσκ, τη μεγαλύτερη πόλη που εξακολουθούν να κατέχουν στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, αλλά αντιμετώπιζαν μπαράζ βολών του ρωσικού πυροβολικού.

Ο βομβαρδισμός ήταν τόσο έντονος που δεν ήταν δυνατό να εκτιμηθούν οι απώλειες και οι ζημιές, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι.

«Δεκάδες κτίρια έχουν καταστραφεί τις τελευταίες ημέρες. Η κατάσταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα», είπε ακόμη ο Γκαϊντάι.

Εν τω μεταξύ, η ουκρανική κυβέρνηση προέτρεψε τη Δύση να της παράσχει περισσότερα όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας, προκειμένου να «ανατρέψει την φορά του ρεύματος» στον πόλεμο, που τώρα βρίσκεται στον τέταρτο μήνα του.

Η μάχη για το Σεβεροντονέτσκ, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς, έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής καθώς – όπως σημειώνει ο Guardian – η Ρωσία σημειώνει αργά αλλά σταθερά κέρδη στο Ντονμπάς, που περιλαμβάνει τις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ.

Η προσήλωση της Ρωσίας στο Σεβεροντονέτσκ είχε αντλήσει πόρους από άλλα μέτωπα μάχης και ως αποτέλεσμα έχει σημειώσει μικρή πρόοδο αλλού, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου με έδρα την Ουάσιγκτον.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η στρατιωτική κατάσταση στο Ντονμπάς – τμήματα του οποίου ελέγχονται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα – είναι πολύ περίπλοκη, αλλά οι άμυνες αντέχουν σε πολλά μέρη, όπως το Σεβεροντονέτσκ και το Λισιτσάνσκ.

«Είναι απερίγραπτα δύσκολο εκεί. Και είμαι ευγνώμων σε όλους εκείνους που άντεξαν αυτή την επίθεση», είπε στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.