Σεβαστούπολη: Αλληλοκατηγορίες Ρωσίας και Ουκρανίας για την φονική πυραυλική επίθεση

Στόχος ουκρανικής πυραυλικής επίθεσης έγινε σήμερα 23/6/2024 η Σεβαστούπολη, στην κατεχόμενη Κριμαία.

Η Σεβαστούπολη έχει επανειλημμένα πληγεί κατά το παρελθόν από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, καθώς αποτελεί μια από τις βάσεις του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και έδρα του Αρχηγείου του Στόλου, ενώ η Κριμαία αποτελεί διακηρυγμένο στόχο του Κιέβου για πυραυλικές επιθέσεις.

Κατά την σημερινή επίθεση δύο άνθρωποι (σσ κατ’ άλλους τρεις), ανάμεσά τους και ένα δίχρονο παιδί, σκοτώθηκαν, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε στο Telegram ο κυβερνήτης που έχει διορίσει η Μόσχα, ο Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ.

Ο κυβερνήτης είπε ότι η αντιαεροπορική άμυνα απέκρουσε μια «επίθεση με πυραύλους», καταστρέφοντας «πέντε εναέριους στόχους».

«Αλλά τα συντρίμμια από τους καταρριφθέντες στόχους έπεσαν σε παράκτιες περιοχές», πρόσθεσε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Σεβαστούπολη δέχτηκε επίθεση με πυραύλους ATACMS, υποστηρίζοντας ότι τέσσερις καταρρίφθηκαν και ένας εξερράγη στον αέρα.

Κατά την Μόσχα την ευθύνη για το «τρομοκρατικό χτύπημα» φέρουν οι ΗΠΑ που προμήθευσαν την Ουκρανία με πυραύλους ATACMS που φέρουν στην κεφαλή βόμβες διασποράς, η έκρηξη μίας από τις οποίες προκάλεσε τα θύματα.

Και ενώ επισήμως η Ουκρανία δεν έχει σχολιάσει ακόμη το περιστατικό, χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που απηχούν τις ουκρανικές απόψεις, καταλόγισαν ευθύνη στην ρωσική πλευρά για τα θύματα στην Σεβαστούπολη.

Όπως υποστηρίζουν, η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα επιχείρησε να αναχαιτίσει τους ουκρανικούς πυραύλους πάνω από παραλία την ώρα που ήταν γεμάτη από κόσμο και μάλιστα χωρίς να ηχήσουν καν οι σειρήνες για επίθεση, ώστε οι λουόμενοι να φροντίσουν να προστατευτούν.

Πηγές: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Twitter

(Φωτο Αρχείου)