Σερβία: Ζητάει έγκριση από το NATO για να στείλει 1.000 στρατιώτες στο Κόσοβο

Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε χθες ότι η Σερβία θα ζητήσει σήμερα Παρασκευή από τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο να επιτρέψουν την επιστροφή του σερβικού στρατού και της αστυνομίας στην πρώην αποσχισθείσα επαρχία της.

Η ανακοίνωση ήρθε εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στο ασταθές βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου εκατοντάδες Σέρβοι, εξοργισμένοι για τη σύλληψη ενός πρώην αστυνομικού, έστησαν οδοφράγματα αυτόν τον μήνα, τα οποία έχουν παραλύσει την κυκλοφορία στα σύνορα.

Η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να υποβάλει στις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ ειρηνευτικές δυνάμεις της KFOR ένα «αίτημα … να επιστρέψουν έως και 1.000 (Σέρβοι) στρατιωτικοί και αστυνομικοί στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Βούτσιτς στην κρατική τηλεόραση RTS αργά την Πέμπτη.

Τόνισε ότι η κίνηση θα είναι «σημαντική για την προστασία του σερβικού πληθυσμού» στο Κόσοβο και «θα μειώσει δραματικά τις εντάσεις». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι «σχεδόν βέβαιο… ότι δεν θα γίνει αποδεκτό».

Αναβάλλονται οι τοπικές εκλογές στο Κόσοβο λόγω των εντάσεων

Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι επέκρινε την κλήση της Σερβίας χαρακτηρίζοντάς την ως «ηγεμονική ιδέα». «Ο Βούτσιτς γνωρίζει πολύ καλά ότι η παρουσία του σερβικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο έληξε το 1999».

Λίγες ώρες αφότου οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου έστησαν τα οδοφράγματα στις 10 Δεκεμβρίου, η αστυνομία είπε ότι υπέστησαν τρεις διαδοχικές επιθέσεις με πυροβόλα όπλα σε έναν από τους δρόμους που οδηγούν στα σύνορα με τη Σερβία.

Η αστυνομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναπτύχθηκε στην περιοχή στο πλαίσιο της αποστολής για το κράτος δικαίου (EULEX) είπε ότι στοχοποιήθηκαν επίσης με χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, αλλά δεν τραυματίστηκαν αστυνομικοί. Τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ καταδίκασαν τις επιθέσεις.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν αφού το Κόσοβο προγραμμάτισε τοπικές εκλογές σε δήμους με σερβική πλειοψηφία για τις 18 Δεκεμβρίου και το κύριο σερβικό πολιτικό κόμμα δήλωσε ότι θα προβεί σε μποϊκοτάζ. Λίγο μετά την εμφάνιση των οδοφραγμάτων, η Οσμάνι ανέβαλε τις εκλογές για τις 23 Απριλίου.

Εν μέσω αναταράξεων, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι υπέβαλε την Πέμπτη αίτηση για ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

Με πληροφορίες από: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου Reuters