Η Ισπανία δεν αλλάζει στάση στο ζήτημα του Κοσόβου και δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στον διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. Αυτή την απάντηση έδωσε το ΥΠΕΞ της Ισπανίας απαντώντας σε ερώτημα που του έθεσε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.
«Η Ισπανία παραμένει σταθερή στην θέση της να μην αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία στην οποία προχώρησε η Πρίστινα το 2008. Υποστηρίζουμε την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα του εδάφους του Κοσόβου* μέσω διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα», αναφέρει το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Ισπανία, όταν αναφέρει το όνομα του Κοσόβου, πάντα χρησιμοποιεί αστερίσκο υποδηλώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο ότι «αυτός ο χαρακτηρισμός δεν προδικάζει το καθεστώς του Κοσόβου».
Το ΥΠΕΞ της Ισπανίας αναφέρει επίσης στο Tanjug ότι χαιρετίζει την πρόοδο που επετεύχθη στις 27 Φεβρουαρίου με την αποδοχή του ευρωπαϊκού σχεδίου από το Βελιγράδι και την Πρίστινα, επισημαίνει ωστόσο πως θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να επιτευχθεί η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ, έδωσαν την συγκατάθεση τους, στα τέλη Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλες, για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου -Πρίστινας. Η επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα του Κοσόβου θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου στην πόλη Αχρίδα, στην Βόρεια Μακεδονία.
Η Ισπανία είναι μία από τις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με την Κύπρο, τη Ρουμανία, την Ελλάδα και τη Σλοβακία, οι οποίες αρνούνται να αναγνωρίσουν το Κόσοβο. Δεν δέχεται την ανεξαρτησία του Κοσόβου ώστε να μην δημιουργηθεί τετελεσμένο που θα δώσει «παράδειγμα» στην ισπανική περιοχή της Καταλονίας, που επιδιώκει εδώ και χρόνια την ανεξαρτησία της, αλλά και στους αυτονομιστές της Χώρας των Βάσκων. Την ίδια οδό ακολουθεί και η Ελλάδα και η Κύπρος, με αφορμή την ύπαρξη του ψευδοκράτους στη βόρεια Κύπρο, το οποίο δεν έχει αναγνωρισθεί από κανένα ανεξάρτητο κράτος, πέραν της Τουρκίας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters