Σερβία: «Drones από το Κόσοβο παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας» – Διαψεύδει η Πρίστινα

Αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Σερβίας από το Κοσσυφοπέδιο τις τελευταίες τρεις ημέρες, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας στην Σερβία, εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αρνήθηκε την κατηγορία, λέγοντας ότι τέτοια μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν προέρχονταν από την επικράτειά του.

Οι εντάσεις έχουν αναζωπυρωθεί μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας σχετικά με τις προσπάθειες της Πρίστινα να κάνει τη Σερβική της μειονότητα να αλλάξει τις παλιές πινακίδες των αυτοκινήτων της, που χρονολογούνται στη δεκαετία του 1990 όταν το Κοσσυφοπέδιο ήταν μέρος της Σερβίας, και να έχει τις κρατικές πινακίδες του Κοσόβου.

«Δεν μπορώ να σας πω σε ποιον ανήκουν αυτά τα drones, αλλά μπορώ να πω ότι πέταξαν όλα από το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας στην Σερβία, Μίλος Βούτσεβιτς, στο RTS TV, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος υπηρετεί επίσης ως ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας, είχε εκδώσει διαταγή για «εξάλειψη» τυχόν drones που εισέρχονταν στον εναέριο χώρο και είχε θέσει τις σερβικές δυνάμεις σε «υψηλότερη επιφυλακή».

Ο υπουργός Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου, Armend Mehaj, διέψευσε ότι UAV πετούσαν στη Σερβία από το Κοσσυφοπέδιο.

«Τέτοιες κατηγορίες είναι μόνο ένα πρόσχημα για την αύξηση των σερβικών στρατευμάτων γύρω από τα σύνορα με το Κόσοβο», δήλωσε ο Mehaj.

Σχεδόν 15 χρόνια μετά την κίνηση του Κοσσυφοπεδίου προς την ανεξαρτησία, περίπου 50.000 Σέρβοι που ζουν στα βόρεια συνεχίζουν να θεωρούν την περιοχή τους μέρος της Σερβίας και απορρίπτουν την κρατική εξουσία του Κοσσυφοπεδίου. Περίπου 3.700 ειρηνευτικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ παραμένουν στο Κόσοβο.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου