Σεργκέι Σοϊγκού: «Ο Ρώσος ΥΠΑΜ υπέστη καρδιακή προσβολή από…μη φυσικά αίτια»

Ένας Ρωσοϊσραηλινός επιχειρηματίας ισχυρίστηκε ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού υπέστη καρδιακή προσβολή, η οποία υποψιάζεται ότι προκλήθηκε από «μη φυσικά αίτια», σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας, ο οποίος είναι το «δεξί χέρι» του Πούτιν και ηγέτης του ρωσικού στρατού για μια δεκαετία, ήταν βασικός πυλώνας στις πρώτες εβδομάδες του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά πρόσφατα εξαφανίστηκε από τις τακτικές ενημερώσεις του Κρεμλίνου.

Υπήρχαν υποψίες για εντάσεις μεταξύ Πούτιν και Σοϊγκού στα τέλη Μαρτίου σχετικά με την αργή πρόοδο της εισβολής, με τις αμερικανικές πληροφορίες να υποδηλώνουν ότι οι σχέσεις τους χειροτέρεψαν όταν ο Πούτιν έμαθε την έκταση των ρωσικών απωλειών στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο 66χρονος Σοϊγκού θεωρείται τώρα ότι βρίσκεται στην εντατική αφού υπέστη «ένα σοβαρό έμφραγμα» που «δεν θα μπορούσε να συμβεί λόγω φυσικών αιτιών», σύμφωνα με τον επιχειρηματία Λεονίντ Νεβζλίν, υποδηλώνοντας ότι ο μακροχρόνιος σύμμαχος του Πούτιν μπορεί να έγινε αντικείμενο απόπειρας δολοφονίας, με εντολή του «αφεντικού» του.

«Ακόμη 20 Ρώσοι στρατηγοί έχουν συλληφθεί»

Ο Σοϊγκού εθεάθη για τελευταία φορά χθες σε τηλεδιάσκεψη με τον Πούτιν και άλλους υπουργούς σχετικά με την ανάπτυξη της Αρκτικής, αλλά δεν μίλησε, και υπάρχει εικασία ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί καταγεγραμμένα πλάνα του Σόιγκου πριν από την αποχώρησή του.

Ο Νεβζλίν, πρώην μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και κορυφαίο στέλεχος πετρελαίου, είναι ένας από τους πολλούς Ρώσους επιχειρηματίες που αναγκάστηκαν να φύγουν όταν έγιναν στόχος του Κρεμλίνου το 2003, αφού ο Πούτιν αποφάσισε να «καταλάβει» την πετρελαϊκή εταιρεία Yukos.

Επικαλούμενος πηγές στη Μόσχα, ο Νεβζλίν δήλωσε σήμερα: «Ο Σοϊγκού είναι εκτός παιχνιδιού και μπορεί να μείνει ανάπηρος αν επιζήσει. Φήμες λένε ότι μια καρδιακή προσβολή θα μπορούσε να μην οφείλεται σε φυσικά αίτια».

Συνέχισε λέγοντας ότι 20 Ρώσοι στρατηγοί έχουν συλληφθεί στη Ρωσία και κατηγορούνται για υπεξαίρεση έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διατέθηκαν για την πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία.

«Τα πάντα είναι ξεκάθαρα εδώ. Από το 2014, έχουν κλαπεί περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια (USD) που διέθεσε ο Πούτιν για την προετοιμασία του πολέμου στην Ουκρανία».

ΗΠΑ: «Ο Πούτιν έχει απομονωθεί από την υπόλοιπη ηγεσία της Ρωσίας»

Εάν οι ισχυρισμοί του εξόριστου επιχειρηματία αποδειχθούν αληθείς, θα επιβεβαιωθούν οι υποψίες για μεγάλη αποσύνδεση μεταξύ του Πούτιν και των υψηλόβαθμων μελών του ρωσικού στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ στα τέλη Μαρτίου υποστήριξαν ότι ο Πούτιν -ο οποίος απομονώνεται όλο και περισσότερο τους τελευταίους μήνες- κρατούνταν στο σκοτάδι σχετικά με την εισβολή από τους συμβούλους του, την υπηρεσία πληροφοριών (GRU) και τους ανώτατους στρατηγούς του.

Ο Σοϊγκού διορίστηκε υπουργός Άμυνας της Ρωσίας το 2012 και ήταν ένας από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν την τελευταία δεκαετία. Όμως, ως αρχηγός του ρωσικού στρατού, ο Σοϊγκού είναι πιθανό να είναι ο πρώτος άνθρωπος που «ένιωσε» το μεγαλύτερο βάρος του «θυμού» του Ρώσου προέδρου όταν έμαθε για την έλλειψη επιτυχίας του στρατού στην Ουκρανία.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ισχυρίζονται ότι σχεδόν 20.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ οι δυτικές εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.

Φωτογραφία αρχείου Reuters