«Σεισμός» στην Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ προκήρυξε πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου

Ο ηγέτης των Τόρις και πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ προκήρυξε, σήμερα Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, πρόωρες εκλογές για τον Ιούλιο, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης, που φέρνει νωρίτερα μια εκλογική αναμέτρηση που αναμενόταν αργότερα μέσα στο έτος.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδος, ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε την ανακοίνωση στην Ντάουνιγκ Στριτ.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί διατηρούν μεγάλο προβάδισμα, περίπου 20 μονάδων, και φέρονται έτοιμοι να αναλάβουν την εξουσία ύστερα από 14 χρόνια κυβέρνησης των Συντηρητικών.

Από νωρίς σήμερα το πρωί φήμες και δημοσιεύματα μιλούσαν για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών στις 4 Ιουλίου, αφού υπουργοί της κυβέρνησης ακύρωσαν εκδηλώσεις, ανέβαλαν ταξίδια τους στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε μια κυβερνητική συνεδρίαση.

Στις δηλώσεις του έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ, ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι «τώρα είναι η στιγμή για τη Βρετανία να επιλέξει το μέλλον της».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι είχε συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο για να ζητήσει τη διάλυση του κοινοβουλίου και το αίτημα αυτό έγινε δεκτό.

«Δεν θα αφήσω ποτέ αυτή τη χώρα για να αντιμετωπίσω μόνος τις πιο σκοτεινές μέρες», είπε ο Σούνακ, προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν ήταν πιο περήφανος που ήταν Βρετανός».

Με πληροφορίες από: BBC, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters