Σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ: Βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από την Υεμένη

Houthi Military Media/Handout via REUTERS

Σειρήνες ηχούν στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ο στρατός ανακοίνωσε ότι βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από την Υεμένη.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την επίθεση. Λίγα λεπτά αργότερα, οι IDF ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν με επιτυχία τον βαλλιστικό πύραυλο.

Για την κατάρριψη του πυραύλου οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν το σύστημα μεγάλου βεληνεκούς Arrow. Οι σειρήνες ήχησαν καθώς υπήρχαν φόβοι ότι συντρίμμια του πυραύλου θα πέσουν στο έδαφος του Ισραήλ.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για δύο πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Οι Χούθι, οι οποίοι στηρίζονται από το Ιράν και ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, εκτόξευσαν δύο πυραύλους εναντίον «στρατιωτικών στόχων του εχθρού» στο Τελ Αβίβ, είπε ο εκπρόσωπός τους, ο Γιαχία Σαρί. Έκανε επίσης λόγο για μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έπληξαν «πολλούς στόχους» στο Εϊλάτ και τη Γιάφα νωρίτερα.

Την Τετάρτη, οι Χούθι είχαν ανακοινώσει ότι εκτόξευσαν τρεις πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, μία ημέρα μετά την ιρανική επίθεση με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη, εξαπέλυσαν δεκάδες drones κατά ισραηλινών πόλεων. Όλες οι επιθέσεις αποκρούστηκαν και οι πύραυλοι και τα drones αναχαιτίστηκα, σύμφωνα με τους IDF.

To σύστημα Arrow

Τα συστήματα τύπου Arrow-2 και Arrow-3 είναι το τρίτο και τελευταίο στάδιο της αντιπυραυλικής «ασπίδας» του Ισραήλ, που χρησιμοποιούνται κυρίως για την εξουδετέρωση εχθρικών βαλλιστικών πυραύλων και απειλών σε μεγάλη εμβέλεια. Αναπτύχθηκε από κοινού από τον Ισραηλινό Οργανισμό Πυραυλικής Άμυνας (Israel Missile Defense Organization) και την Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας (Missile Defense Agency) των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το σύστημα αεράμυνας τύπου Arrow-2 τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία για πρώτη φορά το 2000 και έκτοτε έχουν αναπτυχθεί νέες διαμορφώσεις για την διαρκή αναβάθμιση των δυνατοτήτων του. Αποτελεί τον κύριο «εξολοθρευτή» εχθρικών βαλλιστικών πυραύλων εδώ και δύο δεκαετίες και το 2020 κατάφερε σε δοκιμή να αναχαιτίσει βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς. Μια πυροβολαρχία κοστίζει περίπου 170 εκατομμύρια δολάρια και οι πύραυλοι αναχαιτίζουν απειλές εντός της ατμόσφαιρας.

Από την άλλη, το σύστημα αεράμυνας τύπου Arrow-3 χρησιμοποιεί μια αποσπώμενη κεφαλή που συγκρούεται με το στόχο και είναι σχεδιασμένο για να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, σε ύψος που επιτρέπει την ασφαλή καταστροφή οποιασδήποτε μη συμβατικής κεφαλής, ενώ ακόμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή εχθρικών δορυφόρων. Διαφέρει ως προς το Arrow-2, διότι οι πύραυλοι που εκτοξεύει έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια και μεγαλύτερη ταχύτητα, αφού η εμπλοκή γίνεται στο διάστημα.

Φωτογραφία αρχείου Reuters