Σε «ύψιστη επιφυλακή» η Χεζμπολάχ για νέα ισραηλινά πλήγματα – Υποχώρησε από θέσεις στο νότιο Λίβανο

Η Χεζμπολάχ βρίσκεται σήμερα σε ύψιστη επιφυλακή, είπαν δύο πηγές ασφαλείας στο Reuters, καθώς κλιμακώνεται η ένταση έπειτα από την φονική επίθεση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν με 12 νεκρούς, για την οποία το Ισραήλ κατηγορεί την ένοπλη σιιτική οργάνωση, η οποία αρνείται κάθε ευθύνη για την επίθεση.

Την ίδια στιγμή, πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι η Χεζμπολάχ απομακρύνθηκε προληπτικά από μερικές σημαντικές τοποθεσίες τόσο στον νότιο Λίβανο όσο και στην ανατολική Κοιλάδα της Μπεκάα για το ενδεχόμενο μιας πιθανής επίθεσης από το Ισραήλ.

Η Αίγυπτος τόνισε την αναγκαιότητα υποστήριξης του Λιβάνου ώστε «να γλιτώσει από τη μάστιγα του πολέμου», όπως είπε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και στην υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ. Το Κάιρο, διαμεσολαβητής στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα, προειδοποίησε ακόμη για τους κινδύνους από το άνοιγμα ενός νέου πολεμικού μετώπου με τον Λίβανο.

Η Βηρυτός ζήτησε σήμερα τη διενέργεια «διεθνούς έρευνας» για το φονικό χτύπημα και προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο θα μπορούσε να προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη. Σύμφωνα με το Ισραήλ, επίθεση με ιρανικής κατασκευής πύραυλο Falaq-1, ο οποίος έφερε κεφαλή 53 κιλών εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο σε γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη Ματζάλ Σαμς, που σκότωσε 12 παιδιά και εφήβους ηλικίας 10 έως 16 ετών χθες Σάββατο και τραυμάτισε άλλους περίπου 30 ενώ ένας ακόμη 13χρονος αγνοείται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters