Ολοκληρώθηκε η δεύτερη Τριμερής Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Παλαιστίνης, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση διεξήχθη σε θερμό και εποικοδομητικό κλίμα, ενώ επιβεβαιώθηκε η πολύ καλή συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Παλαιστίνης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος υποδέχθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών, τους υπουργούς Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδη και της Παλαιστίνης, R. Malki και στη συνέχεια πραγματοποίησαν διευρυμένες συνομιλίες, μαζί με τις αντιπροσωπείες τους.
Με το πέρας των εργασιών υιοθετήθηκε κοινό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, οι υπουργοί επανέλαβαν την πίστη τους στις δυνατότητες που δημιουργεί η τριμερής συνεργασία προς όφελος των λαών των τριών χωρών, αλλά και της περιοχής.
Εστιάζοντας στους τομείς της συνεργασίας τους, έδωσαν έμφαση στην οικονομία και το εμπορίου, και κυρίως στα αγροτικά προϊόντα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Επιπλέον, οι τρεις πλευρές συμφώνησαν να εντείνουν τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της ξενοφοβίας, του εξτρεμισμού, της ριζοσπαστικοποίησης και της προτροπής στη βία, καθώς και την αύξηση της ανταλλαγής πληροφοριών και την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας, της μακροπρόθεσμης σταθερότητας και της ευημερίας.
Σύμφωνα επίσης με το ανακοινωθέν, οι τρεις πλευρές υπογράμμισαν ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες σε όλες τις πτυχές τους, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων ασφαλείας, πρέπει να είναι σύμφωνες με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στην Ένωση για τη Μεσόγειο, τονίζοντας τη σημασία της ως μοναδικού πλαισίου περιφερειακής συνεργασίας και εξέφρασαν την προθυμία τους να εξετάσουν τρόπους προώθησης συνεργειών και συνέχισης της συνεργασίας τους.
Τέλος, κατά την τριμερή συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα, το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό, καθώς και η μελλοντική συνεργασία των τριών πλευρών. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι υπουργοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, οδηγώντας σε δίκαιη, ολοκληρωμένη και λειτουργική διευθέτησή του, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ