Σχέδιο των ΗΠΑ για ανάπτυξη 120.000 ανδρών στη Μ. Ανατολή λόγω Ιράν

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν παρουσίασε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επικαιροποιημένους στρατιωτικούς σχεδιασμούς για το Ιράν. Αυτοί προβλέπουν την ανάπτυξη έως και 120.000 ανδρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής!

Η ανάπτυξη στρατού θα γίνει στην περίπτωση που το Ιράν επιτεθεί σε αμερικανικά συμφέροντα ή αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή. Επίσης εάν επιταχύνει την προσπάθειά του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Την είδηση ανέφερε η εφημερίδα The New York Times χθες Δευτέρα.

Η εφημερίδα γράφει πως ο Σάναχαν παρουσίασε αυτούς τους σχεδιασμούς κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην οποία πήραν μέρος ο Τραμπ και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τονίζει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από δικές του πηγές την πληροφορία των Τάιμς. Ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε το Πεντάγωνο απάντησαν αμέσως όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Η ένταση δεν σταματά να ανεβαίνει ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν. Η αρχή έγινε όταν η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πέρυσι ότι αποσύρεται από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του 2015.

Το τελευταίο διάστημα η Ουάσινγκτον μιλά για νέες, άμεσες «απειλές» από πλευράς Τεχεράνης και αναπτύσσει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή. Το Ιράν λέει πως οι ΗΠΑ διεξάγουν «ψυχολογικό πόλεμο».

Κατά τους Times, στη συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν παρόντες μεταξύ άλλων ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Συζητήθηκαν διάφοροι σχεδιασμοί, ανέφερε η εφημερίδα, με έναν αυτών να προβλέπει «την ανάπτυξη 120.000 στρατιωτών, που θα χρειαζόταν εβδομάδες ως μήνες για να ολοκληρωθεί».