SBU: Ρωσικός πύραυλος cruise Kh-101 χτύπησε το νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο – Η Μόσχα μιλάει για…ουκρανικούς NASAMS [pics]

Το «άσπρο μαύρο» κάνει το Κρεμλίνο σχετικά με τα χθεσινά καταστροφικά και θανατηφόρα πλήγματα στην Ουκρανία και ειδικότερα σε νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο, με την ρωσική πλευρά να κατηγορεί την ουκρανική ότι τα πλήγματα προκλήθηκαν από πυραύλους τύπου NASAMS και την SBU να απαντάει ότι επρόκειτο για ρωσικό πύραυλο cruise τύπου Kh-101.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ουκρανικά αντιπυραυλικά πυρά, και όχι η Ρωσία, έπληξαν χθες νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο, ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν έδωσε στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, λέγοντας στους δημοσιογράφους πως «δεν πραγματοποιούμε πλήγματα σε πολιτικούς στόχους».

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Σας καλώ να καθοδηγείστε από τις δηλώσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο αποκλείει απολύτως να έγιναν επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους και το οποίο δηλώνει ότι μιλάμε για ένα αντιπυραυλικό σύστημα που έπεσε. Συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι δεν επιτιθέμεθα σε πολιτικούς στόχους. Πλήγματα πραγματοποιούνται εναντίον κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεων υποδομής, εναντίον στρατιωτικών στόχων που σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το στρατιωτικό δυναμικό του καθεστώτος».

Από την άλλη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι το νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο επλήγη  από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος τύπου NASAMS, ο οποίος εκτοξεύθηκε από την Ουκρανία. Όμως, η Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) υποστηρίζει ότι η Ρωσία εκτόξευσε πυραύλους cruise τύπου Kh-101 κατά του νοσοκομείου και δημοσίευσε φωτογραφίες από θραύσματα του οποία ανακτήθηκαν από το σημείο της επίθεσης, κυρίως από το πίσω τμήμα του πυραύλου που φέρει σειριακό αριθμό και από το σύστημα καθοδήγησής του.

«Το συμπέρασμα των ειδικών είναι ακλόνητο – ήταν ένα απ’ ευθείας πλήγμα», ανέφερε η SBU στην πλατφόρμα Telegram. Η SBU πρόσθεσε πως η ανάλυση της βλητικής τροχιάς και η φύση της ζημιάς που προκλήθηκε αποδεικνύουν ότι επρόκειτο για απ’ ευθείας πλήγμα. Ο Kh-101 είναι ένας πύραυλος cruise αέρος-εδάφους -εκτοξεύεται από αεροπλάνο- και φέρει εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών.

Με πληροφορίες και από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters