SBU: Αιφνιδιαστική έφοδος της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας στη Μονή των Σπηλαίων του Κιέβου

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) διεξάγει έρευνες στη Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ, ένα ιστορικό μοναστήρι που είναι γνωστό και ως Μονή των Σπηλαίων του Κιέβου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της SBU, οι έρευνες, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη βοήθεια της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας και της Εθνικής Αστυνομίας, αποτελούν μέτρο αντικατασκοπείας στο πλαίσιο του «συστηματικού έργου της SBU για την αντιμετώπιση των εμπρηστικών δραστηριοτήτων των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών στην Ουκρανία».

Η SBU ισχυρίζεται ότι διεξάγει έρευνες για να «αποτρέψει τη χρήση της Λαύρας ως κύτταρο του «ρωσικού κόσμου» και να προστατεύσει τον πληθυσμό από προκλήσεις και τρομοκρατικές ενέργειες».

Η Υπηρεσία Ασφαλείας κάνει έλεγχο επίσης για τυχόν αποδείξεις ότι οι εγκαταστάσεις της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC) χρησιμοποιούνται για τη φιλοξενία ανατρεπτικών και αναγνωριστικών ομάδων, ξένων υπηκόων και για αποθήκευση όπλων.

Οι αξιωματικοί της SBU αναζητούν απαγορευμένα αντικείμενα στη Λαύρα και οι επισκέπτες της ελέγχονται για συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες.

Όπως αναφέρει ο Ρωσικός ιστότοπος The Insider, η SBU κίνησε ποινική έρευνα για «δικαιολόγηση της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας» λόγω ενός τραγουδιού για το «ξύπνημα της Μητέρας Ρωσίας» που τραγουδήθηκε στο μοναστήρι.

Η υπόθεση άνοιξε όταν ιερέας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δημοσίευσε ένα βίντεο με επισκέπτες του μοναστηριού να τραγουδούν το συγκεκριμένο τραγούδι στις 12 Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο μοναστήρι που χρονολογείται από το από το 1051 θεωρείται ένας από τους πιο ιερούς τόπους στην Ουκρανία, αλλά λειτουργεί και ως έδρα της «προβληματικής» Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς βρίσκεται σε ευθεία αντιστοίχιση με το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Πηγή: The Insider