Σαβτσένκο: Ελεύθερη η ουκρανή πιλότος

Πρώτη Δημοσίευση: 2016-05-25 14:15:36
Τελευταια Ενημέρωση: 2016-05-25 15:54:36


 
Η ουκρανή πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας Νάντια Σαβτσένκο, η οποία κρατείτο στη Ρωσία, αφέθηκε ελυθερη. Η απελευθέρωση της ουκρανής πιλοτου έγινε με βάση συμφωνία ανταλλαγής της πιλότου με δύο Ρώσους που κρατούνται από το Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η Νάντια Σαβτσένκο έχει πάρει χάρη από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η παράδοση της Σαβτσένκο, την απελευθέρωση της οποίας είχαν απαιτήσει δυτικές κυβερνήσεις και η οποία έχει γίνει εθνική ηρωίδα στην Ουκρανία, θα μπορούσε να μετριάσει τις εντάσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση λίγες εβδομάδες προτού η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει κατά πόσον θα παρατείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.


 Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, το κρατικό ρωσικό δίκτυο RT ανέφερε στις 25 Μαΐου ότι δύο ρώσοι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι και είχαν σταλεί στη Μόσχα, γράφει το Radio Free Europe. »Ανεπίσημες πληροφορίες δείχνουν ότι θα υπάρξει ανταλλαγή σήμερα,» δήλωσε η Oksana Sokolovska, δικηγόρος για έναν από τους Ρώσους κρατούμενους.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΑΝΤΙΑ ΣΑΒΤΣΕΝΚΟ – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ 

Η Ρωσία καταδίκασε τη Savchenko έως και 22 χρόνια αφότου κρίθηκε ένοχη για εμπλοκή στη δολοφονία δύο Ρώσων δημοσιογράφων στην ανατολική Ουκρανία. Η πιλότος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό και υποστηρίζει ότι απήχθη και μεταφέρθηκε παράνομα στη Ρωσία. Η Ουκρανία απο την πλευρά της καταδίκασε τους δύο Ρώσους – Aleksandr Aleksandrov και Yevgeny Yerofeyev – έως και 14 χρόνια στη φυλακή με την κατηγορία οτι υποστήριζαν ρώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Συγκεκριμένα η Σαβτσένκο, πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, είχε προσφερθεί εθελοντικά να πολεμήσει με μια χερσαία μονάδα εναντίον των αυτονομιστών που πρόσκεινται στη Μόσχα και οι οποίοι εξεγέρθηκαν εναντίον της κυβέρνησης του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία. Η ουκρανή πιλότος συνελήφθη και δικάστηκε στη νότια Ρωσία με την κατηγορία της συνέργειας στον φόνο ρώσων δημοσιογράφων, οι οποίοι σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού ενώ κάλυπταν τη σύγκρουση.
Τον Μάρτιο, ρωσικό δικαστήριο την καταδίκασε σε κάθειρξη 22 χρόνων. Ενώ βρισκόταν στις ρωσικές φυλακές, εξελέγη μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου και στην Ουκρανία θεωρείται ευρέως σύμβολο της αντίστασης στη Ρωσία.

Ο Aleksandr Aleksandrov και ο Yevgeny Yerofeyev είχαν δηλώσει και οι δύο σε συνεντεύξεις τους στο Reuters πέρυσι πως είναι στρατιώτες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων που συνελήφθησαν ενώ πραγματοποιούσαν μυστική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα, η οποία αρνείται ότι έχει στείλει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, δεν έχει ποτέ παραδεχθεί δημόσια ότι οι δύο άνδρες ενεργούσαν υπό τις εντολές της.