Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων με τη βοήθεια της Κίνας, μετέδωσε το CNN την Πέμπτη. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι δορυφορικές εικόνες αποδεικνύουν ότι οι Σαουδάραβες στράφηκαν στην εγχώρια κατασκευή παρά στην αγορά όπλων από την Κίνα.
Η ανησυχία είναι ότι η πρωτοβουλία θα μπορούσε να αναγκάσει το Ιράν, τον βασικό αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας, να μην υποκύψει στην πίεση να σταματήσει τα πυρηνικά και πυραυλικά του προγράμματα, μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ισραήλ και άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή.
Οι δορυφορικές εικόνες υποτίθεται ότι δείχνουν τις εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων της Σαουδικής Αραβίας και το χώρο δοκιμών. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει το Ιράν.b«Η εγχώρια παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων από τη Σαουδική Αραβία υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε διπλωματική προσπάθεια για τον έλεγχο της διάδοσης πυραύλων θα πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους περιφερειακούς παράγοντες, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, που παράγουν τους δικούς τους βαλλιστικούς πυραύλους», δήλωσε ο Jeffrey Lewis.
Η κυβέρνηση Τραμπ «έκανε τα στραβά μάτια»
Το πρόγραμμα πυραύλων της Σαουδικής Αραβίας με την κινεζική τεχνική βοήθεια θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να βελτιώσει τις σχέσεις με το Πεκίνο. Σε μια δήλωση στο CNN, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε την απόφαση των δύο χωρών για συνεργασία και απευθύνεται σε όσους ασκούν κριτική, συγκεκριμένα τις ΗΠΑ.
«Τέτοια συνεργασία δεν παραβιάζει κανένα διεθνές δίκαιο και δεν συνεπάγεται τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωση. Οι ΗΠΑ γνώριζαν το πρόγραμμα πυραύλων της Σαουδικής Αραβίας που χρονολογείται από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οποία άφησε το θέμα να «περάσει απαρατήρητο», παρέχοντας έτσι σιωπηρή έγκριση στους Σαουδάραβες.
«Κανονικά, οι ΗΠΑ θα πίεζαν τη Σαουδική Αραβία να μην επιδιώξει αυτές τις δραστηριότητες, αλλά η κυβέρνηση Τραμπ «αγνόησε» τις πρώτες ενδείξεις για τις επιθυμίες της αραβικής χώρας να αναπτύξει πυραύλους. Η κυβέρνηση Τραμπ, για να το θέσω ελαφρά, δεν ενδιαφερόταν να κατηγορήσει το Ριάντ για αυτά τα ζητήματα, καθώς υπήρχε στενή συνεργασία σε άλλους τομείς που προσέφεραν κέρδη στις ΗΠΑ», σύμφωνα με την Ankit Panda, ειδικό σε θέματα πυρηνικής πολιτικής.
Με πληροφορίες από: Yeni Safak / Φωτογραφία αρχείου Reuters