Επίθεση με εκρηκτικά πραγματοποιήθηκε σήμερα στο μη μουσουλμανικό κοιμητήριο της Τζέντα, πόλης στη δυτική Σαουδική Αραβία, κατά την τελετή για την επέτειο της ανακωχής της 11ης Νοεμβρίου 1918, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν άνθρωποι.
Από διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έγινε γνωστό πως ένας Έλληνας ομογενής συγκαταλέγεται στους τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες και είναι ελαφρά τραυματισμένος.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση με στόχο γαλλικά συμφέροντα στην Τζέντα έπειτα από εκείνη της 29ης Οκτωβρίου εναντίον ενός φρουρού του προξενείου της Γαλλίας, με φόντο μια σειρά τζιχαντιστικών επιθέσεων στη Γαλλία, αλλά και στη Βιέννη, στις 2 Νοεμβρίου, που συνδέονται εν μέρει με τη γελοιογραφική απεικόνιση του προφήτη Μωάμεθ.
Η Γαλλία «στο στόχαστρο»
«Η ετήσια τελετή για το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου στο μη μουσουλμανικό κοιμητήριο της Τζέντα, με συμμετοχή γενικών προξένων (σ.σ.: άλλων χωρών), μεταξύ των οποίων το προξενείο της Γαλλίας, έγινε στόχος σήμερα το πρωί επίθεσης με εκρηκτικό μηχανισμό που προκάλεσε τραυματίες», ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις για την ταυτότητα και την εθνικότητα των θυμάτων.
«Η Γαλλία καταδικάζει κατηγορηματικά αυτή την άνανδρη επίθεση που τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει», πρόσθεσε το γαλλικό υπουργείο καλώντας τις σαουδαραβικές αρχές «να ρίξουν άπλετο φως» στην ενέργεια αυτή και «να εντοπίσουν και να καταδιώξουν τους δράστες».
Πολλές χώρες εορτάζουν σήμερα την 102η επέτειο της ανακωχής η οποία συνήφθη ανάμεσα στη Γερμανία και τους Συμμάχους και σήμανε το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.
Δηλώσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το δικαίωμα στη γελοιογραφική απεικόνιση στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης προκάλεσαν οργή στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα στον μουσουλμανικό κόσμο.
Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί να μην «απαρνηθεί τις γελοιογραφίες» κατά την εκδήλωση φόρου τιμής στον καθηγητή Σαμουέλ Πατί, που αποκεφαλίσθηκε από έναν ισλαμιστή στις 16 Οκτωβρίου επειδή είχε δείξει στην τάξη του, στη διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης, γελοιογραφίες του προφήτη Μωάμεθ.
Σε ορισμένες χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, πιστοί αντέδρασαν με θυμό στις δηλώσεις του Μακρόν, πορτρέτα του οποίου κάηκαν στη διάρκεια διαδηλώσεων ενώ ξεκίνησε μια εκστρατεία μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.
Ο γάλλος πρόεδρος επιχείρησε να κατευνάσει τον θυμό που αυξάνεται στον μουσουλμανικό κόσμο διαβεβαιώνοντας, σε συνέντευξή του στο δίκτυο Αλ-Τζαζίρα, πως καταλαβάνει ότι μουσουλμάνοι μπορεί να «σοκάρονται» από τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ, καταγγέλλοντας παράλληλα τη «χειραγώγηση» και «τη βία».
Η Γαλλία, η Αυστρία, η Γερμανία και η ΕΕ πραγματοποίησαν χθες, Τρίτη, μια μίνι σύνοδο κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης για να επιχειρήσουν να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή απάντηση στην τρομοκρατία μετά τις τελευταίες επιθέσεις στη Γαλλία και τη Βιέννη.
Το καθεστώς στη Σαουδική Αραβία, το οποίο επικρίνεται ότι προωθεί μια σκληροπυρηνική εκδοχή του ισλάμ, τον ουαχαμπισμό, επιχειρεί από την πλευρά του να αλλάξει την εικόνα του με φιλελεύθερες κοινωνικές μεταρρυθίσεις τις οποίες προωθεί τα τελευταία χρόνια ο Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, ο οποίος έχει ταυτόχρονα εντείνει την καταστολή των διαφωνούντων από το 2017 που χρίσθηκε πρίγκιπας διάδοχος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία από Twitter