Ο Σαλέχ αλ Αρούρι, ο θεωρούμενος ως υπαρχηγός της Χαμάς – αν και από πολλούς χαρακτηρίζονταν ως «άτυπος ηγέτης» της οργάνωσης – είναι πλέον νεκρός, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της Μέσης Ανατολής.
Ήδη η Χαμάς υπόσχεται εκδίκηση, ενώ εντός των επομένων ωρών αναμένεται και δήλωση του επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα. Μια δήλωση που αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς ίσως φανεί αν η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση μπει ενεργά στον πόλεμο, σηματοδοτώντας την επέκταση της σύγκρουσης.
Το χτύπημα που οδήγησε στον θάνατο του Αρούρι ήταν «χειρουργικό»: δεν ισοπέδωσε για παράδειγμα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, αλλά τίναξε στον αέρα τον όροφο στον οποίο γινόταν η συνάντηση των στελεχών της Χαμάς κι ένα αυτοκίνητο, αυτό του κορυφαίου στελέχους.
Βίντεο από κάμερα που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το σημείο της έκρηξης κατέγραψε δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο το μοιραίο χτύπημα:
Άλλη κάμερα, κατέγραψε από πιό κοντά την έκρηξη στα γραφεία της Χαμάς, σε προάστιο της Βηρυτού.
Είναι χαρακτηριστικό πως καταγράφεται μια σχετικά μικρή έκρηξη κι ακολουθεί μια μεγαλύτερη που σχεδόν αφανίζει έναν ολόκληρο όροφο:
Σήμερα Τετάρτη, 3/1/2024, η εφημερίδα του Λιβάνου «Nadaa al-Watan» αναφέρει πως αυτό που σκότωσε τον Αρούρι δεν ήταν ο πύραυλος που χτύπησε το κτίριο της Βηρυτού, αλλά πύραυλος που στόχευσε απευθείας το αυτοκίνητό του, μόλις αυτός βγήκε από τα γραφεία της Χαμάς.
Οι Ισραηλινοί – που δεν έχουν αναλάβει επισήμως την ευθύνη για το χτύπημα – έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν. Δεν ξεχνούν πως ο Αρούρι, μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία της Χαμάς, παρακολουθούσαν εξ αποστάσεως την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου χαμογελώντας πριν την «πανηγυρική» προσευχή.
Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο από εκείνη την ημέρα:
Άλλωστε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είχε δηλώσει πως οι ηγέτες της Χαμάς «ζούν με δανεικό χρόνο», υποσχόμενος να τους εντοπίσει όπου κι αν βρίσκονται. «Από τους ένοπλους στα χωράφια μέχρι εκείνους που απολαμβάνουν τα πολυτελή τζετ ενώ οι απεσταλμένοι τους ενεργούν εναντίον γυναικών και παιδιών, είναι προορισμένοι να πεθάνουν», είχε προσθέσει χαρακτηριστικά.
Και ο Αρούρι – επικηρυγμένος και από τις ΗΠΑ από το 2015 έναντι 5 εκατομμυρίων δολαρίων – ήταν ένας από τους κύριους στόχους.
Θεωρείτο ως ο δημιουργός του ένοπλου τμήματος της Χαμάς, ήταν επικεφαλής της οργάνωσης στη Δυτική Όχθη, φερόταν ως εκ των «αρχιτεκτόνων» της αιμοσταγούς επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.
Όμως το κυριότερο ήταν πως ο Σαλέχ αλ Αρούρι θεωρείτο από πολλούς, ακόμη και στους κόλπους των Παλαιστινίων, ως ο πραγματικός ηγέτης της Χαμάς. Κι αυτό γιατί ενώ ο Ισμαήλ Χανίγια που φέρει τον τίτλο του επικεφαλής θεωρείται «πολιτικός», ο Αρούρι ήταν «μπαρουτοκαπνισμένος», είχε πάρει μέρος σε μάχες και είχε οργανώσει πολλές από τις επιθέσεις της Χαμάς, ενώ ταυτόχρονα μετείχε πχ σε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση δεκάδων Παλαιστινίων, όπως είχε γίνει σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Ισραηλινού στρατιώτη το 2011.