Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε χθες ότι η Τουρκία πρέπει να φύγει από το Αφγανιστάν, όπως ακριβώς θα αποχωρήσουν και οι υπόλοιπες νατοϊκές δυνάμεις από την χώρα, την ίδια ημέρα που ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.
Όπως είχε αναφέρει το OnAlert, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μια «συμφωνία» ώστε η Τουρκία να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο και την διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ, μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, κάτι όμως που οι Ταλιμπάν δεν δέχονται και ευθέως «προέτρεψαν» την Τουρκία να φύγει από τη χώρα.
«Μήνυμα» των Ταλιμπάν
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν βάσει της συμφωνίας του 2020 για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, ουσιαστικά απορρίπτοντας την πρόταση της Άγκυρας να φυλάσσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων από την εμπόλεμη χώρα.
Η εξέλιξη αυτή εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις ΗΠΑ, άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς που έχουν αποστολές στην Καμπούλ σχετικά με το πώς θα μπορέσουν να απομακρύνουν με ασφάλεια το προσωπικό τους από το Αφγανιστάν σε περίπτωση που οι συγκρούσεις μεταξύ Ταλιμπάν και αφγανικού στρατού φτάσουν στην πρωτεύουσα. Επίσης φαίνεται να εξανεμίζονται οι ελπίδες της Άγκυρας να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, οι οποίες διέρχονται κρίση λόγω της απόφασης της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400.
Η επικοινωνία Όστιν – Ακάρ και το αεροδρόμιο της Κμαπούλ
Όταν ρωτήθηκε αν οι Ταλιμπάν απορρίπτουν την πρόταση της Τουρκίας να διατηρήσει τις δυνάμεις στην Καμπούλ για να φυλάσσει και να διαχειρίζεται το διεθνές αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας μετά την απόσυρση των υπόλοιπων διεθνών δυνάμεων, εκπρόσωπος των ανταρτών από τη Ντόχα απάντησε ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν και τα τουρκικά στρατεύματα.
«Η Τουρκία ήταν μέρος των νατοϊκών δυνάμεων τα τελευταία 20 χρόνια, οπότε ως τέτοια θα πρέπει να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη με τις ΗΠΑ στις 29 Φεβρουαρίου 2020», επεσήμανε ο Σουχάιλ Σαχίν. «Κατά τα άλλα η Τουρκία είναι μια μεγάλη, ισλαμική χώρα. Το Αφγανιστάν έχει ιστορικούς δεσμούς μαζί της. Ελπίζουμε να έχουμε στενές και καλές σχέσεις μαζί της όταν εγκαθιδρυθεί στο μέλλον μια ισλαμική κυβέρνηση στη χώρα», πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συνομίλησε χθες Πέμπτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ για να «συζητήσουν τη διμερή συνεργασία και περιφερειακά ζητήματα», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το Πεντάγωνο, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα το Αφγανιστάν.
Η αποχώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων
Βάσει της συμφωνίας του Φεβρουαρίου του 2020 μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όλα τα αμερικανικά στρατεύματα θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί από το Αφγανιστάν ως την 1η Μαΐου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα ολοκληρωθεί ως τις 11 Σεπτεμβρίου 2021, στην 20η επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.
Με τη βία να μαίνεται στο Αφγανιστάν πολλοί Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί και αξιωματούχοι φοβούνται ότι, μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και καθώς οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ταλιμπάν και Καμπούλ που έχουν περιέλθει σε τέλμα, ενδέχεται να ξεσπάσει στη χώρα εμφύλιος πόλεμος και οι αντάρτες να βρεθούν ξανά στην εξουσία.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου