Σαφές «μήνυμα» Μπάιντεν: Θα υποστηρίζουμε την Ουκρανία στον πόλεμο για όσο χρειαστεί

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε χθες Τρίτη απευθυνόμενος στο Κογκρέσο πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία «για όσο κι αν χρειαστεί» στον πόλεμο που ξέσπασε όταν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στην επικράτειά της πριν από σχεδόν έναν χρόνο, ενώ παρότρυνε τους κοινοβουλευτικούς να επευφημήσουν την πρεσβεύτρια της ουκρανικής κυβέρνησης, πλάι του στο βήμα.

«Δεν εκπροσωπεί μόνο τη χώρα της, αλλά και το θάρρος του λαού της», είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης. Μαζί με το NATO, διαβεβαίωσε ξανά, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία να αποκρούσει «την επίθεση που εξαπέλυσε ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν» και «θα σταθούν στο πλευρό του ουκρανικού λαού».

Εξάλλου, επτά εβδομάδες αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στα μέλη του Κογκρέσου από το ίδιο βήμα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε στην ομιλία του πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία για «όσο κι αν χρειαστεί».

Η στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο

Το Κογκρέσο έχει εγκρίνει τη χορήγηση στρατιωτικής και άλλης βοήθειας αξίας 100 δισεκ. δολαρίων και πλέον στο Κίεβο αφότου ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια πριν από σχεδόν έναν χρόνο, την 24η Φεβρουαρίου 2022. «Μαζί κάναμε αυτό που η Αμερική κάνει όταν είμαστε στα καλύτερά μας. Ηγηθήκαμε. Ενώσαμε το NATO. Οικοδομήσαμε παγκόσμιο συνασπισμό», κατά τον κ. Μπάιντεν.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, ιδίως σύμμαχοι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβητούν το εάν και κατά πόσον η Ουάσιγκτον πρέπει να συνεχίσει τις τεράστιες δαπάνες για την υποστήριξη της Ουκρανίας, μολαταύτα κορυφαία στελέχη του GOP προεξοφλούν πως η ροή θα συνεχιστεί και τα σχόλια του κ. Μπάιντεν για τον πόλεμο επευφημήθηκαν από κοινοβουλευτικούς και των δύο κομμάτων, όπως και η ουκρανή πρεσβεύτρια στην Ουάσινγκτον, που κάλεσε πλάι του στο βήμα.

Πάντως στην ομιλία 73 λεπτών του κ. Μπάιντεν τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, συγκριτικά, βρίσκονταν σε δεύτερο πλάνο: ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αναφέρθηκε για παράδειγμα στο Ιράν, ούτε στη Βόρεια Κορέα, ούτε καν στον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας στην Τουρκία και στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters