Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη λάβει σταθερή θέση σχετικά με το αν θα επιβάλλουν κυρώσεις στην Ινδία ή όχι για την αγορά πυραυλικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.
Ο Αμερικανικός νόμος CAATSA είναι ένας ομοσπονδιακός νόμος των ΗΠΑ που επέβαλε κυρώσεις στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία. Ο CAATSA προτείνει επίσης κυρώσεις στις χώρες που επωφελούνται από τη Ρωσία σε σημαντικές αμυντικές συμφωνίες.
Η αγορά τηςτων 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αξίας πυραύλων S-400 εμπίπτει σίγουρα στην κατηγορία των παραπάνω κυυρώσεων, και ενώ η Ινδία ελπίζει να γλυτώσει από την επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο της CAATSA, το Νέο Δελχί κατέστησε σαφές ότι το εθνικό συμφέρον έρχεται πρώτο και ότι οι αμυντικές συμφωνίες με τη Ρωσία θα συνεχιστούν.
Η Κίνα έχει αγοράσει επίσης πυραύλους S-400 από τη Ρωσία και γι ‘αυτό οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στο Πεκίνο, στο τμήμα ανάπτυξης της Κίνας (EDD), το στρατιωτική διεύθυνση που είναι υπεύθυνη για τα όπλα και τον εξοπλισμό και στον διευθυντή της, Li Shangfu, για τη διεξαγωγή «σημαντικών συναλλαγών» με την Rosoboronexport, τον κύριο εξαγωγέα όπλων της Ρωσίας
Οι ΗΠΑ λένε ότι η CAATSA αποσκοπεί στην τιμωρία της Ρωσίας για την επιθετικότητα της στην Ουκρανία και τη συμμετοχή της στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ενώ ο νόμος επιδιώκει επίσης να τιμωρήσει τη Μόσχα για ανάμειξη στις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, κάτι που η Ρωσία αρνείται.
Ωστόσο υπάρχει μια άλλη πτυχή σε όλες αυτές τις κυρώσεις στο όνομα της συζήτησης του CAATSA. Υπάρχει κάτι άλλο που κάνει τις ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις σε όσους αγοράζουν πυραύλους S-400;
Παρόλο που πρέπει να αναγνωριστεί ότι οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στις χώρες, ακόμη και για άλλους λόγους, όπως στην Κίνα, η αγορά 10 μαχητικών αεροσκαφών SU-35 το 2017 αναφέρθηκε ως ένας από τους λόγους.
Αλλά υπάρχει και ένας άλλος λόγος που οι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ενοχλημένες κάθε φορά που κάποιο κράτος αγοράζει πυραύλους S-400 από τη Ρωσία. Κάποιος μπορεί μόνο να υποθέσει, αλλά το γεγονός παραμένει ότι οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει το σύστημα MIM-104 Patriot, ένα σύστημα συγκρίσιμο με το S-400, το οποίο σταδιακά χάνει την αγορά στο ρωσικό όπλο σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Και τα δύο είναι συστήματα επιφανείας-αέρος σχεδιασμένα να καταρρίπτουν αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους. Αλλά το S-400 έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από το Patriot, 250 χιλιόμετρα έναντι 160 χιλιομέτρων. Μια αναβάθμιση που θα κυκλοφορήσει αργότερα φέτος αναμένεται να επεκτείνει το εύρος του S-400 σε 400 χιλιόμετρα. Έχει επίσης ένα πιο ισχυρό ραντάρ που μπορεί να καταστρέψει τους στόχους που κινούνται δύο φορές πιο γρήγορα.
Ενώ και τα δύο συστήματα είναι τοποθετημένα σε χοήματα μεταφοράς, το S-400 μπορεί να είναι έτοιμο για δράση σε πέντε λεπτά, σε σύγκριση με μία ώρα που απαιτείται για να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία το σύστημα Patriot, ενώ και το χαμηλότερο κόστος αγοράς του S-400, αποτελεί μια πολύ σημαντική μεταβλητή που πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Τέλος, το λόμπι των όπλων στις ΗΠΑ θεωρείται πολύ ισχυρό, και είναι γνωστό ότι συνιστά μια από τις μεγαλύτερες ομάδες πίεσης στην Αμερική που επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό τη λήψη πολιτικών αποφάσεων, στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της οικονομίας της αμυντικής βιομηχανίας, δημιουργώντας έτσι μια πειστική ερμηνεία της στάσης των ΗΠΑ στις πρόσφατες αυτές αμυντικές συμφωνίας, από την “τιμωρία” για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Δείτε σχετικό βίντεο με την σύγκριση των δύο συστημάτων :