Σχεδιασμένο την δεκαετία του ’90 και σε επιχειρησιακή λειτουργία από το 2007, το σύστημα S-400 μπορεί να εντοπίσει στόχους σε απόσταση 600χλμ και να εμπλακεί με αυτά σε απόσταση 400χλμ και 185χλμ σε ύψος. Το σύστημα S-400 μπορεί να χρησιμοποιήσει τέσσερα διαφορετικά είδη πυραύλων διαφορετικού βεληνεκούς, γεγονός που σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, τού δίνει μεγάλη ευελιξία σε αντίθεση με το αμερικανικό σύστημα Patriot.
Μία συστοιχία S-400 έχει την δυνατότητα να εμπλακεί με 80 εχθρικούς στόχους ταυτόχρονα, οι οποίοι μπορούν να κινούνται και με ταχύτητες μέχρι και 17,000χλμ/ώρα.Ο μέγιστος χρόνος προετοιμασίας για να χτυπήσει έναν εχθρικό στόχο είναι τα 5 λεπτά, εάν η μονάδα βρίσκεται σε κίνηση. Σε περίπτωση που η μονάδα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας, ο απαιτούμενος χρόνος είναι δραματικά μικρότερος.
Μέχρι στιγμής μονάχα τέσσερις χώρες έχουν στην κατοχή τους το ρωσικό υπερόπλο: η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Κίνα και η Αλγερία.
Η Τουρκία, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία έχουν είτε ήδη υπογράψει συμφωνίες για την αγορά οπλικών συστημάτων S-400, είτε βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων.
Το Ιράκ, το Ιράν, το Κατάρ, η Αίγυπτος, το Σουδάν και η Συρία έχουν όλες εκδηλώσει ενδιαφέρον να αποκτήσουν το υπερσύγχρονο ρωσικό αμυντικό οπλικό σύστημα, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι πολλές άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας ενδιαφέρονται για την αγορά του.
Πηγή: Fighter Sweep