S-400: Το Ιράν διαψεύδει την απόκτηση των ρωσικών πυραύλων

Μετά τα δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο απόκτησης των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από το Ιράν, η Μόσχα αντέδρασε γρήγορα και αρνήθηκε τις πληροφορίες αυτές, προκαλώντας προβληματισμό, με αρκετούς να μην έχουν πειστεί.

Ωστόσο, σήμερα και το Ιράν, διά στόματος του εκπροσώπου Υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, διέψευσε τα δημοσιεύματα για την αγορά των S-400 από την Ρωσία, βάζοντας «τέλος» στα σενάρια αυτά, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, εν μέσω κρίσης με τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Μουσάβι διευκρίνισε σήμερα πως η Τεχεράνη δεν ζήτησε από τη Μόσχα την προμήθεια του πυραυλικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400.

Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Δεν έχουμε ζητήσει από τη Ρωσία να πουλήσει S-400. Δεν αισθανόμαστε, στην παρούσα φάση, ότι χρειαζόμαστε αυτά τα αμυντικά συστήματα».

Ο αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών αναφερόταν στα δημοσιεύματα των ΜΜΕ που ανέφεραν ότι η Ρωσία έχει απορρίψει το αίτημα του Ιράν για την αγορά του συστήματος S-400, ενώ η Μόσχα έχει ήδη απορρίψει τους εν λόγω ισχυρισμούς.

Πιο συγκεκριμένα, στα τέλη Μαΐου το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι η Ρωσία είχε αρνηθεί την πώληση των S-400 στο Ιράν.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ρωσία εξήγησε την απόφασή της, λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τις εντάσεις στην περιοχή.

Πηγή: Sputnik