S-400: Πήρε θέση η Μόσχα για την «σύγκρουση» ΗΠΑ-Τουρκίας για τους ρωσικούς πυραύλους

Εν μέσω μεγάλων εντάσεων στις σχέσεις Άγκυρας και Ουάσινγκτον αναφορικά με την αγορά των ρωσικών πυραύλων αεράμυνας S-400 από την Τουρκία, η Μόσχα δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορη από τις εξελίξεις.

Μετά και την χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Τούρκου ομόλογού του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με επίκεντρο την πορεία των συμμαχικών σχέσεων υπό το βάρος των S-400, οι Ρώσοι βρήκαν ευκαιρία να απαντήσουν και να σχολιάσουν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο τις ΗΠΑ και τις μεθόδους τους.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik ο Ρώσος Yφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο δήλωσε ότι :

«Είναι ευρέως γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν κάθε πιθανό μέσο για να ασκήσουν πιέσεις στους συμμάχους τους σε όλα τα ζητήματα… συνεπώς, η πίεση των ΗΠΑ στην Τουρκία δεν έιναι σε καμιά περίπτωση έκπληξη», τόνισε ο διπλωμάτης.

Ο Γκρούσκο πρόσθεσε επίσης, ότι η Ρωσία εργάζεται για μια άμεση αμυντική αντίδραση σε οποιαδήποτε απειλή που σχετίζεται με την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συνθήκη INF.

Η Ουάσιγκτον δια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Μάικ Πενς δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να επιλέξει εάν θα παραμείνει σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ ή θα υπονομεύσει το συνασπισμό αποκτώντας τους ρωσικούς S-400.

Προηγήθηκε απόφαση του Πενταγώνου για την αναστολή παράδοσης εξοπλισμού σχετικού με τους F-35 στην Τουρκία, λόγω της προμήθειας ρωσικών S-400 από την Άγκυρα.

Τον Δεκέμβριο του 2017, η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν δανειακή συμφωνία για την προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Στις αρχές του Μαρτίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί και πως ενδέχεται να υπάρξει και νέα συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια του αναβαθμισμένου συστήματος S-500.

Το S-400 είναι ένα νέας γενιάς ρωσικό πυραυλικό σύστημα με δυνατότητα να φέρει τρεις διαφορετικού τύπου πυραύλους, ικανούς να καταστρέψουν εναέριους στόχους σε μικρή αλλά και σε εξαιρετικά μεγάλη απόσταση.

Το σύστημα έχει κατασκευαστεί για να εντοπίζει και να καταστρέφει διαφορετικού τύπου εναέριους στόχους που ποικίλουν από αναγνωριστικά αεροσκάφη έως βαλλιστικούς πυραύλους.

Πηγή: Sputnik