Την ώρα που η συζήτηση για τους S-400 στην Τουρκία έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς, η Ρωσία προχωράει αθόρυβα στην παραγωγή ενός ακόμα προηγμένου πυραυλικού συστήματος αεράμυνας.
Το νέο αυτό σύστημα λέγεται S-350 Vityaz και θα μπορούσε να ειπωθεί ότι είναι το «αδελφικό σύστημα» των S-400, καθώς έχει την ίδια αποστολή αλλά διαφοροποιείται σε συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Πιο συγκεκριμένα, η Ρωσία ξεκίνησε την παραγωγή του σύγχρονου συστήματος αεροπορικής άμυνας S-350, γνωστού ως Vityaz και σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, το οποίο μετέδωσε δηλώσεις του Ρώσου Υφυπουργού Άμυνας, τα εν λόγω συστήματα έχουν μπει σε διαδικασία μαζικής παραγωγής.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, οι πρώτες εκτοξεύσεις των πυραυλικών αυτών συστημάτων, που έγιναν στις 26 Μαρτίου, ήταν θετικές, περνώντας επιτυχώς τις δοκιμές και έτσι δόθηκε το “πράσινο φως” για την έναρξη σειριακής παραγωγής, με το πρώτο σύστημα να παραδίδεται στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εντός του 2019.
Το S-350 Vityaz περιλαμβάνει ένα διοικητικό κέντρο τύπου 50K6E, πολυλειτουργικά ραντάρ τύπου 50N6E και εκτοξευτήρες 50P6E με 12 πυραύλους 9M96E2 το καθένα. Μπορεί ταυτόχρονα να εμπλέξει μέχρι και 16 συμβατικούς ή 12 βαλλιστικούς εχθρικούς πυραύλους.
Έχει εμβέλεια 60 χιλιομέτρων και 30 χιλιόμετρα σε υψόμετρο. Ο χρόνος εγκατάστασης υπολογίζεται στα πέντε λεπτά, ενώ το πλήρωμα ανάπτυξης και ελέγχου αποτελείται από τρεις άνδρες.
Το πυραυλικό αυτό σύστημα έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το πυραυλικό σύστημα S-300PS
και θα υπερασπίζεται σημαντικές διοικητικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις από αεροπορικές επιδρομές. Λειτουργεί αυτόματα, ενώ το πλήρωμα που το χρησιμοποιεί αναπτύσσει και ελέγχει το όπλο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της Zhukov Air Space Academy, Αντιστράτηγου Vladimir Lyaporov, πριν από περίπου ένα μήνα, το προηγμένο σύστημα αεροπορικής άμυνας S-350 Vityaz θα ενταχθεί σύντομα σε υπηρεσία προς χρήση από τον ρωσικό Στρατό, συνεπώς τόσο οι πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου Υφυπουργού όσο και του υψηλόβαθμου στρατιωτικού, δείχνουν πως πράγματι μέχρι τέλος του 2019 θα είναι σε υπηρεσία.
Πηγή: Defence Blog / TASS