Τον περασμένο μήνα, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ πήγε στον Ιερό Ναό του Ιμάμ Ρίντχα για να συμμετάσχει στην καθιερωμένη τελετουργία. Αυτό που έκανε εντύπωση σε όσους παρευρέθηκαν εκεί δεν είναι η παρουσία αυτή καθαυτή του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αλλά οι επιβλητικοί S-300 που τον συνόδευαν.
«Αυτό το σύστημα όπλων είναι μια αρκετά μεγάλη υπόθεση», λέει ο Ντάνιελ Μπάϊμαν, ένας ερευνητής ασφάλειας στο Ινστιτούτο Brookings που επικεντρώνεται στη Μέση Ανατολή.
Είναι ένα από τα λίγα όπλα που μπορούν να κάνουν τις ισχυρότερες αεροπορικές δυνάμεις, όπως αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών ή του Ισραήλ, να σκεφτούν δύο φορές για άμεσες αεροπορικές επιθέσεις, αναγκάζοντάς τους να πετάξουν πιο μακριά και έτσι να είναι λιγότερο αποτελεσματικές στο να χτυπήσουν με ακρίβεια.
Το σύστημα που συνοδεύει τον Χαμενεΐ είναι γνωστό στις ΗΠΑ ως S-300. Περιλαμβάνει εκτοξευτήρες πυραύλων και αισθητήρες ραντάρ για να κατευθύνουν τους πυραύλους στους στόχους τους. Μπορεί να καταρρίψει drones, αεροσκάφη και ίσως ακόμη και πυραύλους.
Φυσικά, οι κατάσκοποι ενδιαφέρονται πολύ για την παρακολούθηση όπλων όπως αυτά, δεδομένου ότι είναι η πρώτη γραμμή άμυνας από εξωτερική επίθεση. «Ο καθένας θέλει να παρακολουθήσει το που βρίσκονται αυτοί οι πύραυλοι, γιατί σε ενδεχόμενο ανατροπής του καθεστώτος στο Ιράν, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος είναι η καταστολή της αεροπορικής άμυνας, αναφέρει ένας Αμερικανός αναλυτής.
Το Ιράν εικάζεται ότι διαθέτει τέσσερα συστήματα S-300, δύο στην Τεχεράνη, ένα στην πόλη Ισφαχάν και ένα στην πόλη Μπουσίρ, όπου υπάρχουν πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Μια μέρα το 2018, ωστόσο, ένα από τα συστήματα της Τεχεράνης εξαφανίστηκε.
Ύστερα από ανάλυση των δορυφορικών εικόνων του Ιράν, αναλυτές ήταν σε θέση να υπολογίσουν που πήγε και αυτό ήταν το αεροδρόμιο στη Μασάντ. Βέβαια, συνειδητοποίησαν σύντομα ότι η απόφαση να μετακινηθεί το σύστημα S-300 στην Μασάντ συνέπεσε με μια επίσκεψη του Χαμενεΐ.
Ωστόσο όταν αντιστοίχισαν τις περιπτώσεις όπου τα συστήματα αυτά είχαν μετακινηθεί , συνειδητοποίησαν ότι αυτό γινόταν κάθε φορά που ο Χαμενεΐ πραγματοποιούσε επισκέψεις σε περιοχές που είχαν μεγάλη απόσταση από την Τεχεράνη, όπως συνέβη τον Ιούλιο του 2017 και όπως έγινε πρόσφατα με την επίσκεψή του στην πόλη Μασάντ.
«Για το σύστημα ασφαλείας του καθεστώτος, είναι λογικό ότι ο Χαμενεΐ προστατεύεται συνεχώς, και αυτό οφείλεται στην αεροπορική άμυνα», λέει ο Behnam Ben Taleblu, αναλυτής του Ιράν.
Μια βασική προειδοποίηση είναι ότι, εκτός από την επιτήρηση του χώρου και τη γνώση των κινήσεων του Χαμενεΐ, οι ερευνητές δεν έχουν πρόσθετα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ιδέα ότι τα κινήματα του Αγιατολάχ και τα πυραυλικά συστήματα συνδέονται.
Τα S-300 του Ιράν αγοράστηκαν από τη Ρωσία το 2016. Η συμφωνία ήρθε μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων σε ένα παγκόσμιο σύμφωνο για την αποτροπή του Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων.
Το ραντάρ του S-300 είναι ικανό να εντοπίζει δεκάδες εναέριους στόχους σε εμβέλεια εκατοντάδων μιλίων και υποτίθεται ότι είναι σε θέση να καταστρέψει πυραύλους cruise και βαλλιστικούς πυραύλους.
Προφανώς η διαρκής απειλή από το Ισραήλ, απασχολεί τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, κάτι που μπορεί να δικαιολογεί αυτή την τυχαία “σύμπτωση”. Όμως ό,τι έχει να κάνει με αυτές τις χώρες, σπάνια κάτι είναι τυχαίο.
Δείτε σχετικό βίντεο με τους επιβλητικούς S-300 του Ιράν :