Άρχισαν σήμερα οι συνομιλίες μεταξύ των έξι μεγάλων δυνάμεων στην Κωνσταντινούπολη για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με μια μικρή ελπίδα να αμβλυνθούν οι διαφορές τους, ανακοίνωσαν οι τούρκοι διοργανωτές.
Οι διαβουλεύσεις της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν ‘Αστον ως μεσολαβητή της ομάδας 5+1 και του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Σαΐντ Τζαλιλί προαναγγέλλονται καθοριστικής σημασίας, με την Τεχεράνη να έχει ήδη δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα να κριθεί στην Κωνσταντινούπολη για τις πυρηνικές της δραστηριότητες.
Οι μεγάλες δυνάμεις της ομάδας των 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία συν τη Γερμανία) επιθυμούν αντίθετα να προχωρήσουν στην ουσία του θέματος κατά τις εργασίες σήμερα και αύριο.
Το θέμα του εμπλουτισμού ουρανίου είναι στο επίκεντρο της διαμάχης που διχάζει εδώ και χρόνια το Ιράν και τη διεθνή κοινότητα. Οι χώρες της Δύσης τρέφουν υποψίες ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει ατομικά όπλα υπό το πρόσχημα του πυρηνικού προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση που εκπονεί.
Οι προηγούμενες συνομιλίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών ήταν στις αρχές Δεκεμβρίου στη Γενεύη. Είχαν ολοκληρωθεί χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά με τη βούληση να συνεχιστεί ο διάλογος. Η Τουρκία, γειτονική χώρα του Ιράν με στενές σχέσεις συνεργασίας με την Τεχεράνη φιλοξενεί αυτό το νέο γύρο των συνομιλιών.
Η συνάντηση της Γενεύης είχε τερματίσει μια 14μηνη διακοπή των συνομιλιών.
Το πυρηνικό ιρανικό πρόγραμμα έχει καταδικαστεί με έξι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκ των οποίων τέσσερις συνοδεύονται από οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις. Αρκετές χώρες, εκ των οποίων οι ΗΠΑ, υιοθέτησαν μονομερείς κυρώσεις.
Η άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν «πρέπει επίσης να περιλαμβάνεται στην ατζέντα» των συνομιλιών της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε χθες Πέμπτη ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια επίσκεψης εργασίας στην Τουρκία.
Οι δύσκολες συνομιλίες θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών στο οθωμανικό ανάκτορο Σιραγκάν στο Βόσπορο. Η είσοδος δεν επιτρέπεται στους δημοσιογράφους σε αυτό το πρώην ανάκτορο που έχει μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο.