Ρωσικό κατασκοπευτικό στη Συρία – ΧΑΡΤΗΣ

Μετά την κίνηση της Πολωνίας να στείλει F-16 η Ρωσία εχει στείλει στην βάση της στην Λατάκεια ρωσικό κατασκοπευτικό Tupolev. Το ερώτημα όμως ειναι γιατι να εχει στείλει το συγκεκριμένο αεροσκάφος;

Το Tu-214R είναι ενα ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος (Intelligence Surveillance Reconnaissance). Με άλλα λόγια, ένα αρκετά προχωρημένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος.

Είναι ένα ειδικό αεροσκάφος εξοπλισμένο με παντός καιρού συστήματα ραντάρ και ηλεκτρο-οπτικούς αισθητήρες που μπορούν να φωτογραφίσουν μεγάλο μέρους του εδάφους. Αυτες οι εικόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό και την χαρτογράφηση εχθρικών δυνάμεων, ακόμη και αν ο εχθρός ειναι καμουφλαρισμένος.

Τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, ELINT (Electronic Intelligence), SIGINT (Signal Intelligence) έχουν την δυνάτοτητα να υποκλέψουν σήματα που εκπέμπουν τα εχθρικά συστήματα (ραντάρ, αεροσκάφη, οχήματα μάχης, κινητά τηλέφωνα κλπ) με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήρες γνώση ως προς τις δυνατότητες του εχθρού – τι εξοπλισμό χρησιμοποιούν και ποια θα ειναι η επόμενη τους κίνηση.

Το αεροσκάφος κατασκευάστηκε από την KAPO (Kazan Aircraft Production Association) και αναπτύχθηκε από το αεροδρόμιο της εταιρείας στο Καζάν. Στις 15 Φεβρουαρίου, το Tu-214R το δεύτερο από δυο αεροσκάφη αυτού του είδους που κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο σύμβασης με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, πέταξαν από το Καζάν προς την αεροπορική βάση στη Λατάκεια, Συρία.

Με τον πομποδέκτη του Tupolev να μεταδίδει, το Flightradar24 μπόρεσε να εντοπίσει την πορεία του αεροσκάφους απο τον ανατολικό διάδρομο της Ρωσίας, στην Κασπία Θάλασσα και στη συνέχεια στη Συρία μέσω του Ιρανικού και του Ιρακινού εναέριου χώρου.

Δεν είναι σαφές εάν το αεροσκάφος έχει ήδη παραδοθεί στην Ρωσική Πολεμική Αεροπορία ωστόσο ειναι αρκετά παράξενο που αεροσκάφος το οποίο βρίσκεται ακόμη υπο κατασκευή (Developmental Aircraft) να αναπτύσσεται στο εξωτερικό – εκτός εάν ο λόγος ειναι η δοκιμή του σε πραγματικό σενάριο πολέμου.