Πάνω από δέκα ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα προερχόμενα από τον ρωσικό εναέριο χώρο εισήλθαν σε αυτόν της Ουκρανίας και πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από τμήματα της περιοχής της Κριμαίας σήμερα, ανακοίνωσε η ουκρανική συνοριοφρουρά.
Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή της ότι Ρώσοι στρατιωτικοί παρακώλυσαν το έργο Ουκρανών συνοριοφρουρών στην πόλη Σεβαστόπολη, όπου εδρεύει μεγάλο μέρος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Νωρίτερα ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας διέψευσε ότι είχε οιοδήποτε ρόλο στην κατάληψη μιας βάσης της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας κοντά στη Σεβαστόπολη.
Στο μεταξύ ο Αντρέι Παρούμπι, κορυφαίο στέλεχος των νέων ουκρανικών αρχών στο πεδίο της ασφάλειας, κατηγόρησε σήμερα το Κρεμλίνο ότι διοικεί και συντονίζει ένοπλες ομάδες οι οποίες δρουν στην Κριμαία — όπου δύο αεροδρόμια κατελήφθησαν νωρίτερα από ενόπλους.
«Αυτές είναι χωριστές ομάδες. . . οι οποίες διοικούνται από το Κρεμλίνο», υποστήριξε ο Παρούμπι, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμύνης, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόμοιες ενέργειες εμποδίστηκαν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να αναπτύξει τμήματα των ένοπλων δυνάμεων στην Κριμαία χωρίς να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Ο ίδιος είπε ότι τα αεροδρόμια της Κριμαίας τα οποία είχαν αποπειραθεί να καταλάβουν ομάδες ενόπλων στη Συμφερόπολη και τη Σεβαστόπολη βρίσκονται εκ νέου υπό τον πλήρη «έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας».
Νωρίτερα ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας ζήτησε σήμερα τη σύλληψη 10 πρώην μελών της κυβέρνησης, αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας και στρατιωτικών με την κατηγορία των μαζικών δολοφονιών στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Κίεβο.
Στον κατάλογο, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του γενικού εισαγγελέα, περιλαμβάνονται ο πρώην γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Βάλερι Ζαχαρτσένκο, ο προσωπάρχης του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς Αντρέι Κλιούγεφ και η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ολένα Λούκας.
Εξάλλου ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο παύεται από τα καθήκοντά του ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας.
Ο ναύαρχος Γιούρι Ιλίν είχε διοριστεί στη θέση αυτή στο απόγειο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Προς το παρόν δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ο λόγος της αποπομπής του.
Aνώτερος αξιωματούχος της Ουκρανίας δήλωσε οτι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην περιοχή της Κριμαίας είναι μια από τις επιλογές που εξετάζονται για την επίλυση της κρίσης εκεί.
«Είναι μια από τις επιλογές καθώς εκτυλίσσονται τα γεγονότα», δήλωσε ο Αντρέι Παρούμπι, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο Παρούμπι έκανε την τοποθέτηση αυτή απαντώντας στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν αν ενδέχεται να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κριμαία.
Όπως πρόσθεσε ο Παρούμπι, αν αυτό συμβεί, δεν σημαίνει ότι θα σταλεί στρατός στην Κριμαία, αλλά οι υπάρχουσες δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
«Εξετάζουμε άλλους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να περιορίσουμε την κατάσταση στη χερσόνησο της Κριμαίας», υπογράμμισε ο ίδιος.
Πάγωμα Τραπεζικών λογαριασμών
Επιπλέον νωρίτερα η Ελβετία, η Αυστρία και το Λιχτενστάιν ανακοίνωσαν ότι πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς έως και 20 Ουκρανών πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησης του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, περιλαμβανομένων αυτών του ίδιου, καθώς και του γιου του.
Οι αρχές των τριών χωρών δεν έχουν διευκρινίσει το ποσό των χρημάτων που επηρεάζεται από το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων.
Η ελβετική κυβέρνηση ζήτησε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων 20 Ουκρανών, περιλαμβανομένου του Γιανουκόβιτς και του γιου του Αλεξάντερ. Οι κυρώσεις αυτές θα ισχύσουν από σήμερα το απόγευμα.
Εξάλλου η εισαγγελία της Γενεύης ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα εναντίον του Βίκτορ και του γιου του Αλεξάντερ Γιανουκόβιτς για ξέπλυμα χρήματος.
«Έρευνα διεξήχθη από τον πρώτο εισαγγελέα Ιβ Μπερτοσά και την υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος της δικαστικής αστυνομίας στις 27 Φεβρουαρίου στην έδρα εταιρείας που ανήκει στον Αλεξάντερ Γιανουκόβιτς», ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης του καντονιού της Γενεύης.
Και η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς 18 Ουκρανών ως προληπτικό μέτρο έως ότου τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ έχει συμφωνήσει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία και να απαγορεύσει τη μετακίνηση στο εσωτερικό της κάποιων ανώτερων Ουκρανών αξιωματούχων, τους οποίους δεν έχει ονομάσει.
«Η Αυστρία αποφάσισε να παγώσει πιθανούς τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία 18 Ουκρανών πολιτών. Αυτό έγινε έπειτα από ανεπίσημο αίτημα του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών», ανακοίνωσε το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.
Χθες ο ασκών χρέη γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας είχε δηλώσει ότι η χώρα θα ζητήσει από διεθνείς οργανισμούς να βοηθήσουν το Κίεβο να εντοπίσει τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία του Γιανουκόβιτς και των συνεργατών του.
Τέλος, το Λιχτενστάιν ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία 20 μελών της πρώην κυβέρνησης της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του Γιανουκόβιτς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Πρόβα τζενεράλε» πριν τη ρωσική επέμβαση – 2 αεροδρόμια ελέγχουν στη Κριμαία ρωσικές δυνάμεις
Ουκρανία: Που πάει η χώρα και με ποιους πρωταγωνιστές – Ανάλυση