Ρωσία: Στα 85χιλ από τα σύνορα με το Ισραήλ τα ιρανικά στρατεύματα στη Συρία

Ο επικεφαλής διαπραγματευτικής ομάδας της Ρωσίας στη Συρία υποστηρίζει ότι το Ισραήλ δεν ανησυχεί πλέον για την ιρανική παρουσία, παρά τους επαναλαμβανόμενους όρμους από την Ιερουσαλήμ, ότι δεν θα ανεχθεί οποιεσδήποτε δυνάμεις πλην τις Συριακές στα σύνορα των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ρωσίας στη Συρία ανέφερε σε συνέντευξή του την Τετάρτη ότι η χώρα του έχει πείσει τις ιρανικές δυνάμεις στη Συρία να αποσυρθούν σε απόσταση τουλάχιστον 85 χιλιομέτρων από τα ισραηλινά σύνορα, παρά την επιμονή του Ισραήλ να μην επιτρέπεται η ύπαρξη ιρανικών στρατευμάτων οπουδήποτε στη διχασμένη από τον πόλεμο Συρία.

Ο Alexander Lavrentyev δήλωσε στον ιστότοπο ειδήσεων Sputnik: «Λάβαμε υπόψη τις ανησυχίες του Ισραήλ, καταφέραμε να επιτύχουμε την απομάκρυνση ιρανικών μονάδων κατά 85 χιλιομέτρων από τα ισραηλινά σύνορα».

Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ ανησυχεί λιγότερο για την παρουσία των φιλο-ιρανικών μονάδων κοντά στα σύνορά του, ο Lavrentyev απάντησε: «Ναι, βεβαίως, είμαστε σίγουροι γι ‘αυτό».

Δεν ήταν ξεκάθαρο τι τον ώθησε να το πει αυτό, καθώς το Ισραήλ έχει επανειλημμένα και έντονα δηλώσει ότι δεν δέχεται καθόλου την ιρανική παρουσία στη Συρία και την προηγούμενη εβδομάδα το Ισραήλ απέρριψε μια ρωσική πρόταση να κρατηθούν οι ιρανικές δυνάμεις στη Συρία 100 χιλιόμετρα μακριά από τα βόρεια σύνορα του, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του Ισραήλ, λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση της συνόδου του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ εμμένει στο αίτημά του να μην υπάρχει καμία Ιρανική στρατιωτική δύναμη στη Συρία, τόνισε ο αξιωματούχος. Το Ισραήλ απαιτεί εξάλλου να απομακρυνθούν όλοι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς από τη Συρία και ότι κάθε εργοστάσιο που παράγει πυραύλους να κλείσει, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η ρωσική «φιλοδοξία» για δημιουργία μιας ζώνης 100 χιλιομέτρων, στην οποία δεν υπάρχουν ούτε οι ιρανικές δυνάμεις ούτε οι παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές της Τεχεράνης, είναι ανεπαρκής για το Ισραήλ, ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος. «Το Ιράν θέλει να μετατρέψει τη Συρία σε δεύτερο Λίβανο. Και είμαστε αποφασισμένοι να το αποτρέψουμε. «

Πηγή Times of Israel