Ρωσία: Ο Πούτιν καρατόμησε 15 στρατηγούς

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέλυσε 15 στρατηγούς την Τρίτη, λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν στην Ρωσία τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια των τελευταίων 40 ετών. Ανάμεσα στους απολυμένους ήταν ο Βλάνλεν Ακσενόφ, ο υφυπουργός του ρωσικού Υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης, και ο Σεργκέι Κορυούτσιν, επικεφαλής των ομοσπονδιακών σωφρονιστικών υπηρεσιών στην περιφέρεια Omsk της Ρωσίας.

Οι ομαδικές απολύσεις υψηλόβαθμων ακιωματικών είανι συχνό φαινόμενο, σημειώνουν οι ειδικοί. Έντεκα στρατηγοί απολύθηκαν τον Απρίλιο του 2018 και άλλοι είχαν απομακρυνθεί το 2016 και το 2017. Κατά τους προηγούμενους γύρους απολύσεων, ορισμένοι αξιωματούχοι συνελήφθησαν για διαφθορά και η περίπτωση αυτής της εβδομάδας δεν ήταν διαφορετική. Τουλάχιστον ένας στρατηγός, ο Μιχαήλ Μπεγκούν, ο υπουργός έκτακτης ανάγκης στην περιοχή του Τομσκ της Ρωσίας, καταδικάστηκε για κατηγορίες διαφθοράς για φερόμενες δωροδοκίες. Οι ειδικοί υποψιάζονται ότι περισσότερες συλλήψεις θα μπορούσαν σύντομα να πραγματοποιηθούν.

«Οι λόγοι για τους οποίους οι στρατηγοί απολύονται ποικίλλουν: μπορεί να έχασαν μια εσωτερική πάλη εξουσίας. η ηγεσία δεν θέλει την μακροχρόνια παραμονή κάποιου σητν ίδια θέση φοβούμενη τον νεποτισμό, διαφορές πολιτικής σκέψης, υπαρκτή και μη διαφθορά», δήλωσε στο Newsweek ο Yuval Weber, ειδικός αναλυτής σε θέματα Ρωσίας του Ινστιτούτου DMGS-Kennan στο Κέντρο Wilson, στην Ουάσινγκτον. «Σπάνια όσοι βρίσκονται στην κορυφή είναι καθαροί, αλλά μερικές φορές ένας αξιωματούχος μπορεί να υπερβεί τα εσκαμμένα. Όταν κάποιος χάνει μια εσωτερική πάλη εξουσίας, μπορεί εύκολα να βρεθεί μια ένδειξη διαφθοράς».

Πηγή Newsweek