«Νομίζω ότι όλοι στην Ευρώπη συνειδητοποιούν ότι η Ρωσία είναι ο εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας της ηπείρου» και αν μιλάμε για τις φιλοδοξίες των ΗΠΑ να διασφαλίσουν αυτή την ασφάλεια, το σημερινό μερίδιο των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου είναι περίπου δύο τοις εκατό », δήλωσε ο Grushko σε συνέντευξη.
«Η ενεργειακή συνεργασία απαιτεί τη μέγιστη αποπολιτικοποίηση και θα πρέπει να βασίζεται σε οικονομικά συμφέροντα», δήλωσε.
«Θεωρήσαμε ανέκαθεν ότι η ενεργειακή συνεργασία θα πρέπει να βασίζεται σε οικονομικούς παράγοντες. Είναι απαραίτητο να επιτευχθεί μέγιστη αποπολιτικοποίηση μιας τέτοιας συνεργασίας, για να εξαλειφθεί η επιρροή οποιωνδήποτε γεωπολιτικών παραγόντων», σημείωσε ο Γκρούσκο.
Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 θα βελτιώσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών.
«Η κατάσταση με το Nord Stream 2 είναι απολύτως σαφής, είναι ένα εμπορικό έργο, η υλοποίηση του οποίου θα βελτιώσει προφανώς την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και θα καλύψει τα οικονομικά και τα δημοσιονομικά συμφέροντα», ανέφερε ο Γκρούσκο.
Η δήλωση έρχεται μόλις λίγες μέρες αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικ Πομπέο είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσπάθησε ενεργά να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους της να εγκαταλείψουν την ανάπτυξη του Nord Stream 2.
Αρκετά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους για τον αγωγό, φοβούμενοι ότι η Ευρώπη θα εμβαθύνει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και θα χάσει έσοδα από τη διαμετακόμιση.
Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να προωθήσουν τις δικές τους εταιρείες φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με το νόμο 2012 για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής, η Ουάσιγκτον μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε ανταγωνιστές – μεταξύ των οποίων το Nord Stream 2 – προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στις αμερικανικές πηγές ενέργειας.