Κύρια θέματα της συνάντησης είναι η συγκρότηση συριακής συνταγματικής επιτροπής, η κατάσταση στις ζώνες αποκλιμάκωσης και η επιστροφή των προσφύγων, καθώς και άλλα ζητήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων η ανταλλαγή αιχμαλώτων που κρατούνται από τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Στις συνομιλίες στις οποίες συμμετέχουν σαν παρατηρητές και οι αποστολές των Ηνωμένων Εθνών και της Ιορδανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν έστειλαν εκπρόσωπο όπως έκαναν στη τελευταία σύσκεψη του Αστάνα.
Η άρνηση της Ουάσινγκτον να συμμετάσχει στη συνάντηση του Σότσι προκάλεσε τον σχολιασμό του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο δια της εκπροσώπου του Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει την άρνηση της Ουάσιγκτον να συμμετάσχει στη διεθνή συνάντηση ως προσπάθεια να μειώσει τη σημασία της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα.
Η Ζαχάροβα είπε επίσης ότι η Ρωσία λυπάται για την άρνηση της αμερικανικής πλευράς να συμμετάσχει με την ιδιότητα του παρατηρητή στη συνάντηση του Σότσι, τη στιγμή που «η Ουάσινγκτον διαβεβαιώνει διαρκώς ότι είναι έτοιμη να συνδράμει στη διευθέτηση της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία».
Την αποστολή της στρατιωτικής αντιπολίτευσης εκπροσωπεί ο πρώην Πρωθυπουργός της Προσωρινής Συριακής Κυβέρνησης Αχμέτ Τούμα ενώ το καθεστώς ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζαφάρι.
Στην τελευταία σύνοδο της Αστάνα που διοργανώθηκε στις 14-15 Μαΐου, οι πλευρές είχαν συμφωνήσει σχετικά με τις ζώνες μη διαμάχης και την προστασία του καθεστώτος εκεχειρίας. Αλλά το καθεστώς και οι υποστηρικτές του, μετά από την Ανατολική Γκούτα, κατέλαβαν και τις ζώνες μη διαμάχης της Χομς, της Ντεράα και της Κουνέιτρα μετά από έντονες επιθέσεις.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στις 27 Ιουλίου στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, δήλωσε «οι κάτοικοι του Ιντλίμπ ή θα παραδοθούν ή θα πεθάνουν» απειλώντας τους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που κατέφυγαν στο Ιντλίμπ για να σωθούν από τις επιθέσεις του καθεστώτος σε πολλά σημεία της χώρας.
Το καθεστώς την περασμένη εβδομάδα άρχισε να κάνει στρατιωτική συσσώρευση στα νοτιοδυτικά του Ιντλίμπ προκειμένου να επιτεθεί στο Τουρκμένταγι που βρίσκεται εντός της περιοχής αποκλιμάκωσης της έντασης.
Λόγω αυτών των εξελίξεων, το Ιντλίμπ όπου, βάσει των συμφωνιών της Αστάνα, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν αποστολή παρατήρησης της εκεχειρίας από τον Οκτώβριο του 2017, αναμένεται να βρεθεί υψηλά στην ατζέντα των εγγυητριών χωρών.
Στην σύνοδο η τουρκική αποστολή αναμένεται να τονίσει την αποφασιστικότητα της στο θέμα της διατήρησης της εκεχειρίας στην περιοχή. Από την άλλη για πρώτη φορά η Ρωσία αναμένεται να θέση επί τάπητος το θέμα της επιστροφής των προσφύγων και των εκτοπισμένων.
Στη σύσκεψη στην οποία θα παραστεί και η αποστολή του ΟΗΕ, αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση σχετικά με τη μέθοδο απελευθέρωσης των κρατουμένων και η τουρκική αποστολή να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα για να υπάρξει απτή πρόοδος.
Οι πρώτες 9 σύνοδοι των εγγυητριών χωρών πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα.