«Δεν έχουμε καμία πληροφορία σχετικά με την ουσία που χρησιμοποιήθηκε και τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε» δήλωσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και πρόσθεσε ότι η Μόσχα ανησυχεί πολύ για την επαναλαμβανόμενη χρήση των ουσιών αυτών στην Ευρώπη.
Αναφερόμενος δε στην υπόθεση Σκριπάλ ο Πεσκόφ απαντώντας στον υπουργό Ασφάλειας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας ο οποίος νωρίτερα είχε καλέσει τη Ρωσία να παράσχει πληροφορίες για τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του, κατηγόρησε το Λονδίνο ότι απέρριψε τη βοήθεια που είχε προσφέρει τότε η Μόσχα.
Η Μόσχα «αρνείται κατηγορηματικά και συνεχίζει να αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει ανάμειξη καθ ‘οιονδήποτε τρόπο με ό,τι συνέβη στο Σάλσμπερι και στους Σκριπάλ» είπε ο Πεσκόφ και τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία πειστική απόδειξη ότι εμπλέκεται η Ρωσία όπως μας έχει κατηγορήσει η βρετανική πλευρά».
Πριν από λίγο το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε πως την παραμονή της εισαγωγής των δύο Βρετανών (ενός άνδρα και μίας γυναίκας) στο νοσοκομείο, οι δυο τους βρισκόντουσαν στο Σάλσμπερι όπου είχαν δηλητηριαστεί ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια.
Τον περασμένο Μάρτιο η υπόθεση δηλητηρίασης του Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας με το Νοβιτσόκ είχε προκαλέσει μια βαθιά διπλωματική κρίση μεταξύ της Μόσχας και του Λονδίνου, το οποίο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποίησε επί βρετανικού εδάφους τον νευροτοξικό αυτό παράγοντα σοβιετικής κατασκευής.
Η κρίση αυτή οδήγησε στο μεγαλύτερο κύμα απελάσεων διπλωματών στην ιστορία μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ