«Οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τα θέματα της διμερούς συνεργασίας και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με μια σειρά από ζωτικά διεθνή ζητήματα με επίκεντρο την κατάσταση γύρω από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν καθώς και για την πέμπτη σύνοδο κορυφής της Κασπίας «, ανέφερε το υπουργείο.
Στις 8 Μαΐου, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε την απόφαση της Ουάσιγκτον να αποσυρθεί από τη συμφωνία πυρηνικών όπλων του Ιράν, διότι η συμφωνία άφησε στο Ιράν τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια πυρηνική βόμβα παρακάμπτοντας όλους τους περιορισμούς. Υποσχέθηκε να επαναφέρει τις προηγούμενες αντιιρανικές κυρώσεις και μάλιστα να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις. Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας του στη συμφωνία, λέγοντας ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να τηρεί τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εγγυηθεί ότι τα οφέλη της Τεχεράνης, που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA), παραμένουν σε ισχύ. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα απογοητεύτηκε από αυτό το βήμα της Ουάσινγκτον, καλώντας την απόφαση αυτή ως κάλυψη για τη διευθέτηση πολιτικών λογαριασμών με το Ιράν.
Οι ηγέτες των χωρών της Κασπίας (Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Καζακστάν, Ρωσία και Τουρκμενιστάν) θα συναντηθούν στις αρχές Αυγούστου στο Aktau του Καζακστάν. Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνομιλίες την ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής.
Το νομικό καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας παραμένει το βασικό θέμα που συζητήθηκε στις διασκέψεις κορυφής των περιφερειακών χωρών. Οι ηγέτες των πέντε χωρών πραγματοποίησαν την πρώτη συνάντησή τους στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν του Ασγκαμπάτ το 2002. Η δεύτερη σύνοδος της Κασπίας πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη το 2007, η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού φιλοξένησε την τρίτη σύνοδο κορυφής το 2010 ενώ τέλος, το Αστραχάν στη Ρωσία φιλοξένησε την τέταρτη σύνοδο το 2014.