Ρωσία: Η παράδοση φυσικού αερίου στην ΕΕ θα συνεχίσει απρόσκοπτα

Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξασφαλίσει την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μακροπρόθεσμες συμβάσεις, ακόμη και αν δεν υπάρξει νέα συμφωνία διαμετακόμισης με την Ουκρανία μέχρι το Δεκέμβριο του 2019, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλέξανδρος Νόβακ.

«Σε κάθε περίπτωση, εγγυόμαστε τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου βάσει μακροπρόθεσμων συμβάσεων που υπογράφει η Gazprom, με τις οποίες οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα διαθέτουν τις απαιτούμενες ποσότητες [φυσικού αερίου]», δήλωσε ο Νόβακ απαντώντας σε ερώτηση της ρωσικής εφημερίδας Kommersant αναφορικά με τα σχέδια παράδοσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη ελλείψει νέας σύμβασης διαμετακόμισης με την Ουκρανία έως τον Δεκέμβριο του 2019.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι το ενδεχόμενο ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Ουκρανία έχει παρεμποδιστεί από τη νομική διαμάχη μεταξύ της ενεργειακής εταιρείας Naftogaz της Ουκρανίας και του ενεργειακού κολοσσού Gazprom αναφορικά με τις παραδόσεις και τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο κ. Νόβακ ανέφερε επίσης ότι η εσωτερική ρωσική αγορά πετρελαϊκών προϊόντων έχει πριμοδοτηθεί σε σχέση με την εξωτερική, σχολιάζοντας τη συμφωνία σταθεροποίησης των τιμών στην αγορά καυσίμων στην οποία κατέληξαν το Ρωσικό Υπουργείο Ενέργειας, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά των μονοπωλίων στην αγορά (FAS) και οι μεγάλες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες.

Στις αρχές Νοεμβρίου, το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας, η FAS και οι 10 μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας υπέγραψαν συμφωνία σταθεροποίησης της αγοράς καυσίμων που θα ισχύει την περίοδο από 1 Νοεμβρίου 2018 έως 31 Μαρτίου 2019.

«Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το Μάρτιο, η αγορά λειτουργεί ήδη υπό διαφορετικές συνθήκες: η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε περισσότερο από 20 δολάρια το βαρέλι, στη συνέχεια η τιμή των πετρελαιοειδών… είναι πολύ χαμηλότερη από την τιμή που κατοχυρώνεται στη συμφωνία… Τώρα η εσωτερική αγορά είναι πριμοδοτημένη» δήλωσε ο Νόβακ.

Πηγή: Sputnik