Ρωσία: Η πρώτη ταυτόχρονη εκτόξευση τεσσάρων βαλλιστικών πυραύλων Bulava από υποβρύχιο – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

 Το Ρωσικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι πυρηνικό υποβρύχιο του πραγματοποίησε επιτυχώς την εκτόξευση τεσσάρων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων τύπου Bulava την Τρίτη.

Το Ναυτικό δήλωσε ότι το υποβρύχιο, Yuri Dolgoruky, το οποίο φέρει το όνομα του ιδρυτή της Μόσχας, εκτόξευσε ταυτόχρονα τέσσερις διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλων τύπου Bulava από βυθισμένη θέση, ενώ έπλεε στη Λευκή Θάλασσα. Το Ναυτικό δήλωσε ότι οι ψεύτικες κεφαλές που έφεραν οι πυραύλοι έπληξαν τους στόχους τους στην άλλη πλευρά της Ρωσίας στο πεδίο βολών Kura στη χερσόνησο της Καμτσάτκα στην Ρωσική Άπω Ανατολή.

Η δοκιμή αυτή είναι η πρώτη δοκιμή πυραύλου Bulava από τον Ιούνιο του 2017.

Η άσκηση σηματοδότησε την πρώτη ταυτόχρονη εκτόξευση τεσσάρων βλημάτων Bulava, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές και έχουν βεληνεκές 9.000-10.000 χιλιόμετρα (περίπου 6.000 μίλια).

Οι πύραυλοι Bulava έχει παραδοθεί στο Ρωσικό Ναυτικό μετά από μακρύ κύκλο ανάπτυξης. Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο πύραυλος έχει ταχύτερη εκκίνηση από τους προκατόχους του, βοηθώντας τον να αποφεύγει την εχθρική πυραυλική άμυνα.

Το Yuri Dolgoruky είναι ένα από τα τρία νέα πυρηνικά υποβρύχια της κατηγορίας Borei Project-955 που διαθέτει το ρωσικό ναυτικό. Άλλα πέντε τέτοια υποβρύχια βρίσκονται υπό κατασκευή, ώστε να αντικαταστήσουν σταδιακά μερικά από τα παλαιότερα Σοβιετικά υποβρύχια.

Δείτε βίντεο με την έξοδο του υποβρυχίου για δοκιμές:

Δείτε βίντεο με την προηγούμενη δοκιμή τον Ιούνιο του 2017: 

Με πληροφορίες από Tass, The Barents Observer και Washington Post.