Ρωσία: Η προσχώρηση της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ είναι λάθος με συνέπειες

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Vladimir Chizhov, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ekathimerini, εξέφρασε την ελπίδα ότι η διευθέτηση του ζητήματος ονομασίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων θα συμβάλει στη σταθερότητα, αλλά πρότεινε ότι η μεταγενέστερη ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα είναι » λάθος με συνέπειες. «

«Φυσικά, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε πυρηνικές βόμβες … Όπως είπα, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει τις αποφάσεις της και να κάνει λάθη της. Ωστόσο, υπάρχουν λάθη … Υπάρχουν λάθη που έχουν συνέπειες », είπε, όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση της Ρωσίας στην πιθανή προσχώρηση της Π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ υπό το πρίσμα της πρόσφατης συμφωνίας για το επίσημο όνομα της χώρας.

Σχολίασε επίσης την ίδια τη συμφωνία.

«Κατά την άποψή μου, αυτό το ζήτημα θα έπρεπε να είχε ρυθμιστεί εδώ και πολύ καιρό, για να μπορούν οι δύο χώρες να έχουν καλές γειτονικές σχέσεις και συνεργασία. Όσον αφορά την ουσία [της συμφωνίας], θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αφού γνωρίζουμε ότι δεν έχει επιτευχθεί ομόφωνη αντίδραση και στις δύο χώρες «, δήλωσε ο Τσίζοφ.

Πρόσθεσε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει τις συνταγματικές διαδικασίες που σχετίζονται με την αλλαγή του ονόματος της χώρας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαφωνία για το ονοματολογικό θα διευθετηθεί σε διμερές επίπεδο χωρίς εξωτερική παρέμβαση.

«Αν και η συμφωνία αυτή, ελπίζουμε, θα ενισχύσει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και τη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών, δεν πρέπει να θεωρηθεί ως δικαιολογία για γρήγορη ένταξη της γειτονικής σας χώρας στη στρατιωτική συμμαχία», τόνισε ο διπλωμάτης.

Η Ρωσία δεν αντιτίθεται στη διεύρυνση της ΕΕ, αφού κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις, αλλά έχει κάπως διαφορετική στάση στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.

«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι κάτι διαφορετικό. Βασικά, πρόκειται για μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι απειλές και οι προκλήσεις του 21ου αιώνα μέσω των μέσων και των μηχανισμών του 20ού αιώνα «, κατέληξε.

Στις 17 Ιουνίου, η Αθήνα και τα Σκόπια υπέγραψαν συμφωνία για ένα νέο όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας συμφωνώντας να μετονομαστεί η χώρα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Την Παρασκευή, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ανακοίνωσε ότι η συμμαχία θα καλέσει την πΓΔΜ να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες που έχει προγραμματιστεί για τις 11-12 Ιουλίου, δεδομένου ότι η διαφωνία για το όνομα, οι σχέσεις φαίνεται να έχουν αντιμετωπιστεί.

Η οΓΔΜ απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία το 1991. Η Αθήνα διαφωνεί με τη χώρα για το όνομά της, υποστηρίζοντας ότι η πΓΔΜ μπορεί να έχει εδαφικές αξιώσεις στην ίδια περιοχή της Ελλάδας με το ίδιο όνομα. Στην ενδιάμεση διμερή συμφωνία του 1995, η Ελλάδα συμφώνησε ότι ο όρος πΓΔΜ θα εφαρμοστεί στη χώρα έως ότου διευθετηθεί η διαφορά.

Την Τετάρτη, το κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε με την απλή πλειοψηφία των ψήφων το σχέδιο νόμου για τη συμφωνία με την Ελλάδα για τη μετονομασία της χώρας. Το νομοσχέδιο θα σταλεί τώρα στον Πρόεδρο Gjorge Ivanov, ο οποίος ήδη δήλωσε ότι δεν θα το υπογράψει. Εάν ο πρόεδρος αρνηθεί το σχέδιο, το έγγραφο θα απαιτήσει επανάληψη επικύρωσης με απόλυτη πλειοψηφία.

Το νέο όνομα της πΓΔΜ πρέπει να εγκριθεί από το κοινό σε δημοψήφισμα. Επιπλέον, πρέπει να υπογραφεί μια διμερής συνθήκη από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της πΓΔΜ και να εισαχθούν τροποποιήσεις στο σύνταγμα της πΓΔΜ.

Η επίλυση μιας μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών ανοίγει το δρόμο για την πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: Sputnik