Η Κίνα “αντέγραψε” ρωσικά μαχητικά για να επιχειρούν από αεροπλανοφόρα, τα οποία όμως αντιμετωπίζουν τρομερά προβλήματα και οι Ρώσοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αυτό.
Παρόλο που η Ρωσία και η Κίνα διατηρούν πολύ φιλικές σχέσεις, στο σημείο που διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, είναι γεγονός όμως πως οι Κινέζοι αντέγραψαν ένα ρωσικό μαχητικό και ανέπτυξαν μια “κινεζική” εκδοχή, με τους Ρώσους να ειρωνεύονται το περιστατικό, όπως αναφέρει το πρακτορείο Sputnik.
Το J-15 είναι ένα μη εξουσιοδοτημένο αντίγραφο του αεροσκάφους Su-33 της Ρωσίας, το οποίο βασίστηκε στο Su-27K της δεκαετίας του 1980. Η Κίνα είχε αποκτήσει από την Ουκρανία ένα πρωτότυπο Su-33, και στη συνέχεια προχώρησε στην ανάπτυξη του με αντίστροφη μηχανική.
Ακόμα και οι κινεζικοί στρατιωτικοί κύκλοι δεν έχουν να πουν τα καλύτερα λόγια για το μαχητικό, υπογραμμίζοντας την ανικανότητά του να επιχειρήσει από το αεροπλανοφόρο. Τα προβλήματα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη δυσλειτουργία είναι οι κινητήρες και το βάρος του, αφού ζυγίζει 17,5 τόνους την ίδια στιγμή που το F-18 του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έχει βάρος 14,5 τόνους.
Το αποτέλεσμα ήταν πολλά J-15 παρουσίασαν προβλήματα ή συνετρίβησαν, ώστε το Πεκίνο να δώσει εντολή για να ξεκινήσει η παραγωγή νέου αεροσκάφους, το J-31.
Ενδεικτικό είναι, ότι το πρακτορείο Sputnik που ερεύνησε την υπόθεση, ζήτησε από έναν Ρώσο στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Vasily Kashin να αναλύσει τα ελαττώματα του J-15 και έπειτα ο ίδιος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να γίνεται αντιγραφή σχεδίων οπλικών συστημάτων από άλλα κράτη δίχως αδειοδότηση.
«Πριν από χρόνια, οι Κινέζοι αποφάσισαν να εξοικονομήσουν χρήματα και, αντί να αγοράσουν αρκετά Su-33 από τη Ρωσία για την επακόλουθη παραγωγή τους στην Κίνα, επέλεξαν να πάρουν ένα πρωτότυπο Su-33 από την Ουκρανία», δήλωσε ο Kashin.
«Η ανάπτυξη του J-15 χρειάστηκε περισσότερο χρόνο και περισσότερα χρήματα από τα αναμενόμενα και τα πρώτα αεροσκάφη αποδείχθηκαν λιγότερο από αξιόπιστα», συνέχισε. «Πλέον όμως, έχοντας περισσότερο χρόνο και χρήματα, οι Κινέζοι θα λύσουν προφανώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τώρα και θα αποκτήσουν έναν αρκετά αξιόπιστο και ισχυρό μαχητή με βάση τα αεροπλανοφόρα τους».
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Σοβιετική Ένωση και μετέπειτα η Ρωσία είχαν επίσης τη συνήθεια να «αποκτούν» τη δυτική τεχνολογία χωρίς τη συγκατάθεση της Δύσης, από την ατομική βόμβα έως το διαστημικό λεωφορείο και τα βιντεοπαιχνίδια. Όταν όμως αντιστρέφονται οι ρόλοι, οι αντιδράσεις αλλάζουν.
Δείτε σχετικό βίντεο με τα κινεζικά J-15 :