Η Ρωσία έτοιμη να μεσολαβήσει στη διένεξη Ιράν – Σαουδικής Αραβίας

 Η Ρωσία ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να ενεργήσει ως μεσολαβητής για να βοηθήσει στην επίλυση της διένεξης μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα ανώνυμη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.
«Ως φίλοι είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε, αν ζητηθεί, έναν μεσολαβητικό ρόλο για τη διευθέτηση των υφιστάμενων διαφωνιών και οποιωνδήποτε νέων προκύψουν μεταξύ των δύο αυτών χωρών», δήλωσε η πηγή σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

Η πηγή υπογράμμισε επίσης πως η Μόσχα αναμένει από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις συνομιλίες της Βιέννης για τη Συρία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία έχουν επιδεινωθεί μετά την εκτέλεση στη Σαουδική Αραβία του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ, ενός σφοδρού επικριτή της σαουδαραβικής μοναρχίας, μαζί με άλλα 46 πρόσωπα που είχαν καταδικασθεί για τρομοκρατία.

Διαβάστε: Σουνίτες και Σιίτες: Το ποτισμένο με αίμα σχίσμα του Ισλάμ – ΧΑΡΤΗΣ

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε χθες τις σχέσεις με το Ιράν ως απάντηση στις επιθέσεις διαδηλωτών στις διπλωματικές αποστολές της στις δύο μεγαλύτερες πόλεις του Ιράν, την Τεχεράνη και τη Μασχάντ.

Επιπλέον και το Μπαχρέιν ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BNA. »Το Μπαχρέιν αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και καλεί όλα τα μέλη της αποστολής του να εγκαταλείψουν το βασίλειο εντός 48 ωρών», μετέδωσε το BNA.

H συριακή σουνιτική ανταρτική οργάνωση Στρατός του Ισλάμ (Jaysh al-Islam) χαιρέτισε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, επισημαίνοντας ότι η υποστήριξη της Τεχεράνης προς τις σιιτικές ένοπλες οργανώσεις αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή και ενισχύει τις θρησκευτικές εντάσεις στη Συρία. Διαβάστε: Σαουδική Αραβία – Ιράν: Ο ρόλος της Συρίας στη ρήξη των διπλωματικών σχέσεων Ριάντ-Τεχεράνης