Ρωσία: Έτοιμη για βελτίωση των σχέσεων, εάν η ΕΕ δείξει την ίδια προθυμία

Όταν οι Βρυξέλλες επιδείξουν προθυμία, η Ρωσία θα είναι έτοιμη να μπει στον δρόμο ομαλοποίησης των σχέσεων, διαμηνύει το Κρεμλίνο. Η τρέχουσα «παγωμένη κατάσταση» δεν οφείλεται σε πρωτοβουλία της Ρωσίας, παρατήρησε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν οι Βρυξέλλες επιδείξουν την ίδια πρόθεση, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την Κυριακή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο διάλογος με τη Ρωσία είναι απαραίτητος, εκφράζοντας τον σεβασμό του προς τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Την ίδια ώρα, εντούτοις, προέβαλε τον ισχυρισμό ότι ο Πούτιν «ονειρεύεται να διαλύσει την ΕΕ».

Σε ερώτηση για αυτό το σχόλιο του Μακρόν και όσον αφορά στη στάση του Πούτιν απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι «δεν είναι με πρωτοβουλία της Ρωσίας το γεγονός ότι αυτές οι σχέσεις βρίσκονται σε μια τόσο παγωμένη κατάσταση», τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της ΕΕ, ούτε της Ρωσίας.

«Τόσο η Ρωσία, όσο και ο πρόεδρός της έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι όταν οι Βρυξέλλες επιδείξουν προθυμία, θα είναι έτοιμοι να εισέλθουν στον δρόμο της αναζωογόνησης και της ομαλοποίησης των σχέσεων», επεσήμανε.

Παράλληλα, όπως είπε, η Κίνα με ταχείς ρυθμούς πλησιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία. «Η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει διμερείς σχέσεις με κράτη — μέλη της ΕΕ. Αλλά γενικά, καθώς η ΕΕ είναι ο βασικός εμπορικός και οικονομικός εταίρος της Ρωσίας, η Κίνα την πλησιάζει με γρήγορους ρυθμούς», ανέφερε.

Πηγή: Sputnik