Η Ρωσία κατηγόρησε την κυβέρνηση της Βρετανίας ότι αναγκάζει τους διπλωμάτες της να εγκαταλείπουν το βρετανικό έδαφος κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, τονίζοντας ακόμη πως θεωρεί ότι ορισμένοι Βρετανοί πολιτικοί έχουν λάβει τη στρατηγική απόφαση να επιδεινώσουν τις διμερείς σχέσεις.
Με μια σειρά ανακοινώσεων και συνεντεύξεων αυτή την εβδομάδα η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο Ρώσος πρεσβευτής Αλεξάντερ Γιακοβένκο κατηγόρησαν τη βρετανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να «υποβιβάσει» το έργο τους εξαναγκάζοντας Ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείπουν τη χώρα.
Η πρεσβεία ήγειρε επίσης ανησυχίες για αυτή που αποκάλεσε «πολιτική ή ψυχολογική πίεση» που ασκείται σε Ρώσους υπηκόους οι οποίοι επισκέπτονται τη Βρετανία από τους τελωνειακούς και τους αστυνομικούς, καταγγέλλοντας ότι η συμπεριφορά του Λονδίνου μοιάζει να επιδιώκει μια σύγκρουση και είναι επικίνδυνη.
Ένας «ανώτερος διπλωμάτης μας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ΗΒ διότι η βίζα του δεν ανανεώθηκε, άλλος ένας διπλωμάτης έφυγε χωρίς να αντικατασταθεί αυτό τον μήνα, δύο μέλη του προσωπικού θα αναγκαστούν να φύγουν για τον ίδιο λόγο», ανέφερε ανακοίνωση του εκπροσώπου της ρωσικής διπλωματικής αποστολής.
Αυτή η τόσο «προφανής προσπάθεια της βρετανικής πλευράς να παραβιάσει τη διεθνή νομιμότητα… δείχνει πόσο επικίνδυνο είναι το ρίσκο που παίρνει το ΗΒ σε ό,τι αφορά τις ρωσικές διπλωματικές και προξενικές αποστολές», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Η διμερής διπλωματική διένεξη ξέσπασε καθώς οι σχέσεις της Ρωσίας και της Βρετανίας παραμένουν τεταμένες λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, των πτήσεων αεροσκαφών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στον βρετανικό εναέριο χώρο, αλλά και της έρευνας των βρετανικών αρχών για τον θάνατο του πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντερ Λιτβινένκο στο Λονδίνο το 2006.
Ο πρεσβευτής Γιακοβένκο είπε στη ρωσική καθημερινή εφημερίδα Kommersant σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες πως θεωρεί ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει λάβει τη συνειδητή απόφαση να επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις.
«Μια συγκεκριμένη μερίδα της βρετανικής ελίτ έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή να επιδεινωθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία», ανέφερε. «Είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς σε ένα διαφορετικό συμπέρασμα όταν ακούει πως η πολιτική ηγεσία της Μεγάλης Βρετανίας θεωρεί τη χώρα του ως την κυριότερη απειλή, μαζί με το Ισλαμικό Κράτος», πρόσθεσε ο ίδιος.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας από την πλευρά του επισήμανε διά χειλέων μιας εκπροσώπου του ότι οι βίζες για τους Ρώσους διπλωμάτες εκδίδονται βάσει των δικών του διαδικασιών σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και πρόσθεσε η προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης αποτελεί «αντανάκλαση των διευθετήσεων για τη Βρετανική Πρεσβεία στη Μόσχα».
Εξάλλου, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως τα στελέχη της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων οφείλουν να εξακριβώνουν ότι οι άνθρωποι που φθάνουν στη χώρα έχουν την κατάλληλη θεώρηση διαβατηρίου και ότι οι όροι που ισχύουν για τη χορήγηση της θεώρησης αυτής ισχύουν. Αυτό, τόνισε μια εκπρόσωπος του υπουργείου, απαιτεί να εξακριβώνεται πως δεν έγιναν «ψευδείς ισχυρισμοί» για την χορήγηση της θεώρησης εισόδου και ότι «δεν έχουν αποσιωπηθεί γεγονότα».