Μετά απο δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ στην βρετανική εφημερίδα Financial Times στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Άμυνας της Πολωνίας Antoni Macierewicz για αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ απέναντι στη ρώσικη επιθετικότητα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλέξεϊ Μέσκοβ αντέδρασε.
«Η αυξανόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Alexei Meshkov στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Η ρωσική πλευρά έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία, υπονομεύει το πνεύμα της ιδρυτικής πράξης Ρωσίας-ΝΑΤΟ και δεν μπορεί να μείνει χωρίς μέτρα αντίδρασης από την πλευρά μας,» πρόσθεσε ο Meshkov κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ιταλο-ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. «Πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του κράτους μας», τόνισε.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε κοινή συνέντευξη με τον υπουργό Άμυνας της Πολωνίας Antoni Macierewicz σήμερα οτι, εκτός απο τέσσερα τάγματα, θα σταλεί και στρατιωτικό εξοπλισμό στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο, Stoltenberg δήλωσε επίσης οτι φέτος οι αμυντικές δαπάνες των ευρωπαίων μελών του ΝΑΤΟ αναμένεται να αυξηθούν για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία, λόγω όχι μόνο της ρώσικης επιθετικότητας αλλα και της προσφυγικής κρίσης.
Το άρθρο των Financial Times επικεντρώθηκε κυρίως στις ενδεχόμενες απειλές που μπορεί να εχει ενα Brexit για την ασφάλεια της Ευρώπης. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τόνισε οτι η παρουσία της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ ειναι σημαντική για την σταθερότητα.
Ωστόσο, οι χώρες τις Βαλτικής αναφέρει το δημοσίευμα έχουν κάνει τις μεγαλύτερες αλλαγές, με την Λετονία να αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες κατά 60%, την Λιθουανία κατά 35% και την Εσθονία κατά 9%. Η Πολωνία η κύρια στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης θα αυξήσει και αυτη τις αμυντικές δαπάνες κατά 9%.
Αξίζει να σημειωθεί οτι στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλλία το 2014, μερικούς μήνες μετα την προσάρτηση της Κριμαίας απο τη Ρωσία και την αυξανόμενη στρατιωτική επιθετικότητα της Μόσχας, η Συμμαχία ειχε δεσμευτεί να μην προβεί σε περαιτέρω περικοπές στην άμυνα και αντ’ αυτου να προσπαθήσει στα επόμενα δέκα χρόνια οι αμυντικές δαπάνες να φτάσουν τον στόχο του 2% του ετήσιου ΑΕΠ.
TASS/Financial Times