Ρωσία: 25,000 δολάρια για πέντε δελφίνια

 Ενώ η ρωσική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση των αμυντικών παραγγελιών κατά περίπου 10% φέτος το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ανακοινώσει σχέδια σύμφωνα με τα οποία επιδιώκει να αγοράσει πέντε δελφίνια, όπως αναφέρουν ρωσικές πηγές ειδήσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, το υπουργείο Άμυνας είναι διατεθειμένο να πληρώσει πάνω απο $ 25.000 για τα δελφίνια. Συγκεκριμένα, το Κρεμλίνο θέλει να αγοράσει δύο θηλυκά και τρία αρσενικά, μεταξύ τριών και πέντε ετών. Τα δελφίνια πρέπει επίσης να είναι μεταξύ 2,3 μέτρα (7,5 πόδια) και 2,7 μέτρα (8,9 πόδια).

Το TASS σημειώνει ότι το Υπουργείο Άμυνας δεν διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους ενδιαφέρεται να αγοράσει τα θαλάσσια θηλαστικά.

Ωστόσο, μια ανώνυμη ρωσική στρατιωτική πηγή δήλωσε στη ρωσική εταιρεία μέσων ενημέρωσης RIA Novosti ότι το Κρεμλίνο ήθελε τα δελφίνια για να τα προσθέσει στα εκπαιδευμένα δελφίνια που κατείσχε η Ρωσία από την Ουκρανία στην Κριμαία.

Η Ρωσία πήρε τον έλεγχο της μονάδας στρατιωτικών-δελφινιών της Ουκρανίας τον Μάρτιο τους 2014. Η μονάδα δελφινιών δημιουργήθηκε αρχικά από τη Σοβιετική Ένωση, αλλά πέρασε στον έλεγχο της Ουκρανίας, μετά τη διάλυση της ένωσης.

Μετά την κατάσχεση των δελφινιών τον Μάρτιο του 2014, το RIA Novosti έγραψε ότι τα ”δελφίνια εκπαιδεύονται για να περιπολούν στα ανοικτά της θάλασσας και για επιθετικούς σκοπούς, επίσης στην τοποθέτηση ναρκων στον βυθό της θάλασσας και στην καταπολέμηση βατραχανθρωπων που προσπαθούν να περάσουν απο τις παραμέτρους ασφαλείας.”

Το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την απόκτηση νέων δελφινιών καταδεικνύει τις προσπάθειες της χώρας να συνεχίσει το πρόγραμμα με τα δελφίνια.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, ζητάει η Ρωσία να επιστρέψει τα δελφίνια που κατασχέθηκαν στην Κριμαία, δηλώνοντας ότι τα δελφίνια δεν ειχαν τη δυνατότητα επιλογής στο αν ήθελαν να είναι μέρος της Ρωσίας ή της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος της Κριμαίας.