Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται από την γενοκτονία στη Ρουάντα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σφαγή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ήταν 6 Απριλίου του 1994, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο τότε προέδρος, Γιουβενάλ Χαμπιαριμάνα, που άνηκε στους Χούτου, κατερρίφθη. Την επόμενη ημέρα ξεκίνησαν οι μαζικές δολοφονίες εναντίον κυρίως της φυλετικής μειοψηφίας των Τούτσι.
Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία στη Ρουάντα θεσπίσθηκε με πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 23 Δεκεμβρίου 2003, με σκοπό υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα τη γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994 και να συμβάλει στην καταπολέμηση παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.
Τιμάται στις 7 Απριλίου κάθε χρόνο, με αφορμή τη μαζική εξόντωση της φυλής Τούτσι από τη φυλή Χούτου, η οποία άρχισε στις 7 Απριλίου 1994, μετά την κατάρριψη με πύραυλο του αεροπλάνου, που μετέφερε τον πρόεδρο της Ρουάντα, Ζουβενάλ Χαμπιαριμάνα, που ανήκε στη φυλή των Χούτου. Πάνω από 800.000 Τούτσι εξοντώθηκαν (το 10% του πληθυσμού της Ρουάντα), υπό τα απαθή βλέμματα της διεθνούς κοινότητας και των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ.
Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τίμησε αργά το βράδυ της Κυριακής την 20ή επέτειο από τη γενοκτονία στη Ρουάντα με μία δήλωση στη μνήμη των περισσοτέρων από 800.000 θυμάτων «μίας παράλογης σφαγής».
«Στεκόμαστε με δέος απέναντι στις οικογένειές τους που μπόρεσαν να βρουν το κουράγιο να συνεχίσουν και στους επιζήσαντες που επούλωσαν τις πληγές τους για να ξαναχτίσουν τις ζωές τους», ανέφερε.
Ο Ομπάμα χαιρέτισε για την πρόοδο του λαού της Ρουάντα «προς επίλυση παλαιών τραυμάτων», για την απελευθέρωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη συνεισφορά στις ειρηνευτικές αποστολές ανά τον κόσμο «για να γλιτώσουν άλλους από τον πόνο που βίωσαν οι ίδιοι».
Σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι επίσημες τελετές μνήμης στην πρωτεύουσα Κιγκάλι παρουσία ηγετών, ανάμεσά τους και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.
Οι επικριτές του Ομπάμα τού χρεώνουν πως δεν μεσολάβησε για την αποφυγή μίας άλλης αιματοχυσίας, αυτής που συντελείται ακόμη στη Συρία.
Το 1994 η διεθνής κοινότητα απέτυχε να αποτρέψει τη γενοκτονία στη Ρουάντα αποφεύγοντας ακόμη και να την χαρακτηρίσει έτσι.
Το 1994, η διεθνής κοινότητα απέτυχε να αποτρέψει τη γενοκτονία στη Ρουάντα αποφεύγοντας ακόμη και να την χαρακτηρίσει έτσι.
Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον έχει επανειλημμένως εκφράσει την λύπη του που δεν έδρασε τότε.
«Η γενοκτονία που θυμόμαστε σήμερα και η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να αντιδράσει πιο άμεσα μας υπενθυμίζει ότι πάντα έχουμε επιλογή», πρόσθεσε ο Ομπάμα.