Ρωσία – Αίγυπτος σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

 Οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε αιγυπτιακό έδαφος για πρώτη φορά στις 15 – 26 Οκτ, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου των Αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων στο πρακτορείο Reuters, χθες Τετάρτη.

Η Αίγυπτος στήριξε το ρωσικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία που ζητούσε τον τερματισμό των βομβαρδισμών στο Χαλέπι και υποβλήθηκε από τη Γαλλία.
Και τα δύο ψηφίσματα δεν πέρασαν αλλά η στήριξη της Αιγύπτου για τα ρωσικά μέτρα έφεραν τη χώρα της Βόρειας Αφρικής σε δυσμενή θέση με τον βασικό συμμαχο της, τη Σαουδική Αραβία, η οποία ειναι κατά της στήριξης της Ρωσίας στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η κοινή στρατιωτική εκπαίδευση θα περιλαμβάνει ασκήσεις μεταξύ της Αιγύπτου και των ρωσικών μονάδων αλεξιπτωτιστών στη βορειοδυτική περιοχή του Ελ-Αλαμέιν, δήλωσε ο Αιγύπτιος στρατιωτικός εκπρόσωπος Ταξίαρχος Mohamed Samir, μια δήλωση που εχει αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα του αιγυπτιακού στρατού στο Facebook.

Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Izvestia η Μόσχα διεξάγει συνομιλίες για την κατασκευή μόνιμης αεροπορικής βάσης στην Αίγυπτο, αν και σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα Al Ahram της Αιγύπτου ο προεδρικός εκπρόσωπος δήλωσε οτι ότι δεν θα επιτρέψει ξένες βάσεις στο έδαφος της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αποκατάσταση πτήσεων προς τα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας, ένα χρόνο μετά τον βομβαρδισμό ενός ρωσικού επιβατηγού αεροσκάφους που μεταφέρουν τουρίστες στην Αγία Πετρούπολη.
Η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να αποκαταστήσει τον τουρισμό, βασική οικονομική πηγή, που ειναι σε παρακμή καθώς η εξέγερση του 2011 την οδήγησε σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, αναφέρει το Reuters.

Reuters