Ρωσία: «Δεν πουλάμε S 300 στη Συρία»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι συζήτησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, που επισκέπτεται τη Ρωσία, «πιθανές επιλογές» και κοινά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για την διευθέτηση της κρίσης στη Συρία.

«Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, συζητήσαμε επιλογές για μια θετική εξέλιξη της κατάστασης (στη Συρία) και συγκεκριμένα διαβήματα για το ζήτημα αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους από την κατοικία του στο Σότσι, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Στο μεταξύ από τη Βαρσοβία ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να πουλήσει στη Συρία ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας, διαψεύδοντας τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης ότι σχεδίαζε μια τέτοια πώληση.

Το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass μετέδωσε ότι ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία έχει τη συμβατική υποχρέωση να εφαρμόζει τα συμβόλαια που έχει ήδη συνάψει με τη Δαμασκό, αλλά σε αυτά δεν περιλαμβάνονται πωλήσεις συστοιχιών S-300.

Μιλώντας στο πλευρό του Ρώσου ομολόγου του ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε ζήτησε να τεθεί τέλος στις παραδόσεις όπλων στη Συρία.
«Πιστεύουμε ότι οι διεθνείς παραδόσεις όπλων στη Συρία πρέπει να σταματήσουν και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε μια ευκαιρία σε μια πολιτική λύση», τόνισε.