Η Ρωσία μποϊκοτάρει τη διαδικασία για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τη διαδικασία ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας στο οποίο προσέφυγε η Ολλανδία έπειτα από την σύλληψη τον Σεπτέμβριο του πλοίου της οργάνωσης Greenpeace στην ρωσική Αρκτική Θάλασσα και την απαγγελία κατηγοριών για πειρατεία κατά του πληρώματός του.

«Η ρωσική πλευρά γνωστοποίησε στην Ολλανδία και το διεθνές δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας ότι δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria-Novosti.
Η Μόσχα απέρριψε επίσης τη διαδικασία διεθνούς διαιτησίας, την οποία επίσης πρότεινε η Χάγη, στο πλαίσιο της οποίας η Ρωσία και η Ολλανδία πρέπει να ορίσουν διαιτητές επιφορτισμένους με την επίλυση της διαφοράς ως προς το πλοίο, το οποίο φέρει ολλανδική σημαία.

«Ωστόσο, η Ρωσία παραμένει ανοικτή στη διευθέτηση του ζητήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί η Μόσχα.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προσέφυγε στο διεθνές δικαστήριο του Δικαίου της Θάλασσας, που εδρεύει στο Αμβούργο, και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των 30 μελών του πληρώματος, που προέρχονται από 18 χώρες, του πλοίου Arctic Sunrise της Greenpeace, που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε πετρελαϊκή πλατφόρμα στη ρωσική Αρκτική Θάλασσα, όταν προσπάθησαν να τοποθετήσουν πανώ που θα κατήγγειλλε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που σημαίνει η εξόρυξη πετρελαίου στη θάλασσα.
Τα μέλη του πληρώματος κρατούνται στο Μουρμάνσκ με την κατηγορία της πειρατείας σε οργανωμένη συμμορία, η οποία επισύρει ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.

«Ωστόσο, η Ρωσία παραμένει ανοικτή στη διευθέτηση του ζητήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί η Μόσχα.
 

Σύμφωνα με το δικαστήριο, μία ακροαματική διαδικασία κατά την οποία οι δύο πλευρές θα παρουσίαζαν τις απόψεις τους θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εντός διαστήματος δύο ή τριών εβδομάδων.
Η Ολλανδία δήλωσε έτοιμη να διακόψει τη διαδικασία ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου, εάν η Ρωσία έχει την πρόθεση να συζητήσει τα δικαιικά ζητήματα που ανακύπτουν από τη διαφορά, αλλά όχι πριν από την απελευθέρωση του πληρώματος. 

Διαβάστε ακόμη:

«Δεν ανήκομεν εις την Δύσιν»